Covid: În vacanță, cu subvariantele Omicron BA.4, BA.5, BA.2.12.1…

Publicat: 02 iun. 2022, 14:15, de Magda Marincovici, în ESENȚIAL , ? cititori
Covid: În vacanță, cu subvariantele Omicron BA.4, BA.5, BA.2.12.1...
Omicron

Europa respiră liniștită pentru că pe frontul Covid nu e nimic nou. Dar chiar dacă s-a renunțat la măsurile de protecție, asta nu înseamnă că SARS-COV-2 și-a epuizat variantele. Deja subvariantele Omicron creează valuri noi de contaminări în ultimele săptămâni în Africa australă și Statele Unite, iar de puțin timp și în Portugalia.

Așadar, putem spera la o vară liniștită?

În prezent, se insistă asupra a trei subvariante ale Omicron: BA.4, BA.5 și BA.2.12.1.

O primă observație referitoare la cele trei subvariante. Întrucât nu sunt variante existente anterior și în ciuda diferențelor mai mult sau mai puțin subtile din materialul lor genetic, aceste subvariante au suficiente mutații pentru a reuși să reinfecteze persoane care au fost confirmate cu subvariantele Omicron aflate în circulație iarna trecută (BA.1 sau BA.2). Și aceasta, deoarece infecțiile cu variantele anterioare nu oferă o protecție completă împotriva noilor variante.

Cu toate acestea, noile variante păstrează din caracteristicile celor anterioare ale SARS-COV-2 – ceea ce este o veste bună, făcând ca imunitatea conferită de vaccin și eventual de cea dobândită după trecerea prin infecții să asigure o protecție eficace persoanelor care au o stare bună de sănătate contra formelor grave de boală.

În schimb, nu știm în ce măsură această imunitate protejează contra ”long Covid” care, chiar dacă nu este fatal, poate avea consecințe foarte grave asupra unor persoane afectate.

Revenind la subvariantele momentului: BA.4 a fost identificată, inițial, în Africa de Sud la începutul lunii decembrie 2021; BA.5 a fost izolată cu câteva săptămâni mai târziu, tot în Africa de Sud.

Ultimele studii indică faptul că BA.5 ar fi mai contagioasă decât precedentele, mai virulentă, cu un tropism pulmonar mai mare, neîntâlnit la subvariantele BA.1 și BA.2.

În aceste condiții trebuie profitat, dar cu prudență. În primul rând ar trebui ca să se profite de posibilitatea aerisirii prelungite a spațiilor închise. De asemenea, ar trebui luată în calcul purtarea măștii în mijloacele de transport în comun, mai ales dacă nu sunt aerisite în mod natural, dar și în alte spații închise, aglomerate.

De perioada de acalmie, ar trebui să se profite pentru a se asigura tratamente eficiente pentru prevenirea formelor grave și evitarea deceselor prin administrarea lor imediat după detectarea infecției.

Cu siguranță, în această vară e mai bine comparativ vara 2021. Dar cu siguranță în vara 2022 e mai dificil, comparativ cu verile anterioare pandemiei, fie și pentru că persistă teama unor noi valuri Covid.