Covid-19: Ministerul Sănătății a făcut deja demersurile inițiale pentru molnupiravir, primul antiviral oral

Ministerul Sănătății a făcut demersurile inițiale pentru a achiziționa molnupiravir, primul antiviral sub formă de pastile, imediat ce va fi autorizat și disponibil, a anunțat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

”Noi suntem în contact permanent şi facem tot ceea ce ţine de noi şi ceea ce se poate face în momentul de faţă pentru că atunci când vă fi disponibil, şi România să poată să beneficieze.  Am făcut deja demersurile iniţiale”, a declarat pentru TVR, Andrei Baciu.

În prezent, medicamentul este în procedură de evaluare de urgență la Agenția Europeană a Medicamentului și  așteaptă răspunsul de la Food Drug and Administration (SUA).

După analiza dosarului furnizat de producător, Medecines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA) a anunțat, recent, că tratamentul oral molnupiravir este ”sigur și eficace”.

Testele clinice cu acest medicament au arătat că are capacitatea de a reduce riscul de spitalizare. El este indicat pentru formele ușoare și moderate. De asemenea, tratamentul este recomandat ;i pacientului adult care prezintă cel puțin un factor de risc de a face o formă gravă (diabet, obezitate, boală cardiacă, vârsta peste 60 de ani…).

Medicamentul se administrează oral în primele cinci zile de la debutul simptomelor. Heather Papowitz, expert OMS aflat în România, spune că medicamentul „ajută la reducerea formelor severe de boală şi a deceselor”.  

Oficialul OMS subliniază că „vaccinarea este în continuare prioritatea pentru a preveni boala. E însă bine să avem opţiuni suplimentare de tratament”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...