Covid: Ministrul Sănătății face demersuri să aducă în țară tratamentul Paxlovid, aprobat în SUA

Publicat: 24 dec. 2021, 18:00, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE
Covid: Ministrul Sănătății face demersuri să aducă în țară tratamentul Paxlovid, aprobat în SUA

Ministrul Sănătății, Aleandru Rafila, face demersuri să aducă în cel mai scurt timp, în România, tratamentul anti-covid Paxlovid, la mai puțin de 24 de ore de la aprobarea acestuia în SUA.

”În vederea pregătirilor pentru valul al 5-lea al pandemiei, ministrul Sănătății a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții companiei Pfizer pentru a identifica soluții în vederea asigurării cât mai rapide a tratamentului pentru pacienții străini”, transmite Ministerului Sănătății într-un comunicat.

Ce este Paxlovid

Paxlovid este un antiviral cu administrare orală, aflat în procedură de autorizare la Agenția Europeană a Medicamentului. Tratamentul este recomandat pacienților care au un risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii. Studiile arată că reduce riscul de spitalizare și de deces cu aproape 90% dacă este administrat în primele zile de boală.

„Vaccinarea rămâne principala modalitate prin care putem limita pandemia, alături de alte măsuri de sănătate publică, asigurarea testării și a tratamentului în ambulator”, consideră ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila.