Covid: Persoanele vaccinate sunt mai puțin contagioase, comparativ cu cele nevaccinate

Vaccinul nu împiedică infectarea cu noul coronavirus, dar reduce durata prezenței virusului în corp, limitând astfel riscul de transmitere pe termen lung.

Un studiu, publicat în The New England Journal of Medecine, prezentat de Futura sante, arată că persoanele vaccinate sunt contagioase o perioadă mai scurtă comparativ cu cele nevaccinate.

Studiul a fost efectuat în colaborare cu mai multe universități americane, printre care cele de la Harvard și Yale. Cercetătorii au urmărit dinamica încărcăturii virale în cazul a 173 de persoane vaccinate și nevaccinate. Chiar dacă studiul este realizat pe un eșantion restrâns, el permite formularea unei concluzii în privința duratei perioadei de vârf a replicării virale în funcție de statul vaccinal.

Virsul este eliminat mai repede în cazul vaccinaților

Participanții la studiu au fost infectați cu varianta Delta, Alpha sau cu alte variante ale SARS-CoV-2. Cercetătorii au observat diferențe semnificative în ceea ce privește încărcătura virală, intensitatea de replicare etc. Se pare că statutul vaccinal nu îmbunătățește încărcătura virală și îmnulțirea virusului. În schimb, persoanele vaccinate elimină mai repede virusul din organism comparativ cu cele nevaccinate. Vaccinurile mențin virusul în medie 5, 5 zile, față de 7,5 zile în cazul persoanelor nevaccinate.

În condițiile în care virusul este eliminat mai repde în cazul persoanelor vaccinate, durata infecției este mai scurtă și, deci, riscul de transmitere a coronavirusului scade pe termen lung.

Faptul că studiul este de amploare redusă și că participanții au  fost în special tineri cu stare de sănătate bună, concluziile nu pot fi generalizate pentru toate categoriile de vârstă. Totuși, se observă că vaccinurile anti-Covid reduc durata ciclului viral, accelerând eliminarea virsului din corp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...