Tradiția românească spune că dacă ai cozonac pe masă de Paște sau de Crăciun, înseamnă că pacea și armonia vor domni în casa ta, tot timpul. Mai mult, se spune că în casa gospodinei în care aluatul a fost lăsat la dospit, belșugul nu-i va lipsi niciodată.
În concluzie, doamnelor, nu vă temeți de gradul ridicat de dificultate pe care-l presupune rețeta de cozonac, pentru că, în realitate, o să vedeți că întreg proces nu este deloc complicat.
Răspunsul este DA! Pentru dumneavoastră, am pregătit două rețete de cozonac, simple și rapide, cu rezultate maxime: cozonaci crescuți, aromați și pufoși, care vă vor satisface pofta de dulce și vă vor face să uitați de orice altceva.
Pentru prima rețetă este suficient ca gălbenușurile și untul să fie la temperatura camerei. Nu este nevoie de temperatură ridicată în bucătărie și nici să pregătiți totul cu o zi înainte.
Pentru aluat, avem nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru umplutură, avem nevoie de următoarele ingrediente:
Mai ușor, nici că se poate! Într-un bol, puneți făina cernută și, rând pe rând, toate ingredientele prezentate în secțiunea ”pentru aluat” apoi, cu o lingură, amestecați-le pe toate, până ce se formează o pastă omogenă. Nu uitați de sare, dar pe aceasta să o puneți ultima dată, când deja aluatul începe să aibă consistență. Asta înseamnă să amestecați cel mult cinci minute cu lingura. La final, acoperiți bolul cu folie de plastic și lăsați aluatul să crească până ce își dublează volumul.
Imediat ce a crescut, băgați-l la frigider și uitați de el pentru cel puțin 12 ore. Poate să stea mai mult, dar nu mai puțin.
În ziua următoare, înlăturați folia de deasupra bolului, scoateți aluatul și, fie cu o spatulă, fie cu mâna, faceți patru porții. Pe rând, din fiecare bucată de aluat, faceți o bilă pe care, cu ajutorul unui sucitor, o întindeți, luând în vedere dimensiunea formei de cozonac pe care o aveți.
La fel faceți cu umplutura. Amestecați toate ingredientele din secțiunea ”pentru umplutură”, apoi rulați cozonacii. Îi puteți lăsa așa, fie să-i împletiți.
La capitolul umplutură, vă puteți juca, în funcție de preferințele și gusturile fiecăruia. Puteți pune, de exemplu, doar cremă de ciocolată.
Imediat ce cozonacii au prins formă, îi puneți pe foaie de copt și apoi direct în tăvi, unde îi mai lăsați la crescut între 30 de minute și 45 de minute. Când cozonacii au crescut, îi ungeți cu gălbenuș de ou amestecat cu două linguri de lapte, iar la final presărați fie zahăr brun, fie puteți să puneți jumătăți de miez de nucă.
Băgați cozonacii la cuptor la o temperatură de 170 de grade Celsius, timp de 50 de minute.
Nu uitați însă la final să-i încercați totuși cu o scobitoare sau cu un băț de frigăruie, pentru a vă asigura ca aluatul s-a copt bine peste tot.
Pentru aluat, avem nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru umplutură avem nevoie de următoarele ingrediente:
Practic, modul de preparare al acestora este aproape la fel ca și în cazul cozonacului fără frământare, doar că trebuie să respectăm câțiva pași. Pentru a fi și mai simplu pentru dumneavoastră, îi vom explica în ordinea în care trebuie parcurși.
Pe cât de pretențioasă pare prepararea cozonacului, pe atât este de simplă. Pentru a avea cozonaci frumoși și deosebit de gustoși, nu trebuie să fiți experți în bucătărie, ci să respectați cantitățile din rețete și pașii ce fac referire la modul de preparare al acestora.
În plus, nu exagerați cu umplutura. Cozonacul poate rămâne crud la mijloc sau poate crăpa la suprafață. Preîncălziți întotdeauna cuptorul, iar când îi scoateți din tăvi, așezați-i la un interval de 5 – 10 min când pe o parte când pe alta, să nu se lase.
Și, deși mirosul de cozonac cald este irezistibil, ar fi bine să-l lăsați să se răcească puțin, pentru a evita o indigestie neplăcută.
Spor! Poftă bună și Paște fericit, tuturor!