CPJ: În 2021, un număr record de jurnaliști aflați în spatele gratiilor

În anul 2021, s-a înregistrat un număr record de jurnaliști închiși, China și Belarus fiind în topul țărilor cu politici represive, avertizează Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) cu sediul la New York, notează Euronews.   

Potrivit informațiilor CPJ, în ultimele 12 luni, 293 de jurnaliști au fost închiși pentru opiniile exprimate, față de 280 în anul 2020.

Mai grav, 24 de jurnaliști au fost uciși în timpul documenării în vederea elaborării de materiale, idintre care 18 au murit ca represalii la munca lor, în împrejurări tulburi.

Într-un comunicat recent, CPJ precizează că ”a fost un an deosebit de sumbru pentru apărătorii libertății presei”.   

China rămâne pentru al treilea an consecutiv în topul cu cei mai mulți jurnaliști aflați în spatele gratiilor. Potrivit CPJ, în China 50 de jurnaliști sunt în închisoare, pe poziția a doua a urcat Mynamar, cu 26 de jurnaliști închiși, pe următoarele locuri plasându-se Egipt – 25, Vietnam – 23 și Belarus cu 19, față de 10 în anul 2020,  

Și Rusia se află pe această listă cu 14 jurnaliști în detenție.   

În Hong Kong 8 jurnaliști sunt în închisoare, ca urmare a implementării unei legi draconice privind securitatea națională.

CPJ a dezvăluit ororile la care sunt supuși mulți jurnaliști aflați în detenție, precum și încercările autorităţilor de a închide instituţiile de presă, de a bloca internetul, de a ataca redacţiile, de a-i hărţui pe jurnalişti şi de a continua să aducă noi acuzaţii împotriva celor aflaţi în închisoare. Potrivit CPJ, mulţi jurnalişti au fost reţinuţi de mai multe ori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...