Crăciun cu miros de scorțișoară și gust de turtă dulce: o preoteasă din județul Sibiu face ”bijuterii” din făină, ouă și miere

Publicat: 21 dec. 2023, 11:19, de Vlad Stefan Orjan, în ESENȚIAL , ? cititori
Crăciun cu miros de scorțișoară și gust de turtă dulce: o preoteasă din județul Sibiu face ”bijuterii” din făină, ouă și miere

În județul Sibiu, atmosfera Crăciunului prinde contur cu arome îmbietoare de scorțișoară și gusturi dulci de turtă. Ildiko Zsebe, soția pastorului din Boarta, s-a dedicat transformării făinei, ouălor și mierii în adevărate bijuterii gustative. După o carieră ca profesoară de limbă maghiară, Ildiko s-a orientat către arta cofetăriei, specializându-se în crearea unor turte dulci cu adevărat speciale.

Povestea începe în copilărie, când Ildiko își ajuta mama în bucătărie la prepararea turtei dulci, după rețeta sașilor din satul Calvaser. La vârsta de 10 ani, Ildiko își amintește că făcea turte dulci pentru sărbători, păstrând încă formele de la mama, care acum sunt folosite pentru decuparea unor steluțe, fulgi sau brăduți, potrivit turnulsfatului.ro.

După o carieră de 8 ani în învățământul maghiar, Ildiko a simțit nevoia de schimbare și a descoperit pasiunea pentru coacere și decorare. De atunci au trecut 11 ani, iar ceea ce părea a fi un capăt de drum a devenit o călătorie plină de creativitate, unde fiecare detaliu contează.

„Turta dulce este pentru mine modul eficient de a mă liniști. Când ornez, sunt un alt om, mai bun, mai calm”, mărturisește Ildiko.

Masa din bucătăria familiei Zsebe găzduiește acum adevărate opere de artă din turtă dulce. Ildiko petrece aproape două zile numai pentru partea de decorare. Cu răbdare și pricepere, creează adevărate căsuțe cu pereți, geamuri și acoperiș, acoperite cu o „broderie” fină din albuș de ou.

Ingredientele și modul de preparare sunt atent dozate de Ildiko, care se consideră un om autodidact. În plus, schimbă decorurile din turta dulce în funcție de anotimp sau sărbătoare, având deja un repertoriu variat: iepurași și flori pentru Paști, reni, globulețe, căsuțe sau brăduți pentru Crăciun, legume și fructe pentru toamnă.

Ca planuri de viitor, Ildiko intenționează să-și transforme pasiunea într-o afacere proprie, conștientă de diversificarea continuă a pieței dulciurilor. O provocare viitoare o reprezintă crearea unui sat în miniatură din turte dulci, cu biserică, oameni, case, străzi și animale, proiect ce ar presupune peste un an de muncă.