Credit Europe Bank va fi radiată de la Registrul Comerțului

Publicat: 11 iun. 2024, 15:09, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Credit Europe Bank va fi radiată de la Registrul Comerțului

Instituția de credit Credit Europe Bank va fi radiată de la Registrul Comerțului din România, după ce banca mamă din Olanda – Credit Europe Bank NV – a decis să o includă în grupul său, printr-o fuziune prin absorbție.

Credit Europe Bank devine, astfel, doar o sucursala a băncii mamă, după modelul altui mare operator bancar din România, cu sediul în Olanda, ING Bank.

”În data de 7 iunie, Adunarea Generală a Acţionarilor Credit Europe Bank (România) S.A. a aprobat fuziunea transfrontaliera intra-grup. Fuziunea transfrontalieră este un proces amplu care depinde de mai mulţi factori şi este supus aprobărilor autorităţilor de reglementare din România şi Olanda”, a anunţat banca.

În aceste condiții, sucursala românească a CEB Olanda va prelua toate activele și pasivele băncii românești, inclusiv sedii și alte active imobiliare sau participații la alte societăți, precum și drepturile și obligațiile din contracte, precum și obligațiile din litigii. La data fuziunii, Credit Europe Bank România va înceta să existe (va fi radiată de la Registrul Comerțului) și se va face transferul activelor, drepturilor și pasivelor de la societatea din Olanda, care le va aloca simultan sucursalei din România

După fuziune, Credit Europe Bank (România) SA îşi va continua activitatea în România ca sucursală a companiei mamă din Olanda.

Banca din România funcţionează în prezent ca subsidiară a băncii-mamă.

Regulile pentru o sucursală a unei multinaționale sunt mai relaxate, mai puțin controlabile de Banca Națională a României, deoarece o sucursală a unei bănci străine se supune regulamentelor din țara de origine a băncii mamă.

Să nu intre în panică deponenții, că banca ar putea transfera banii din depozite în afară, Credit Europe Bank a anunțat că ,,se va asigura de faptul că produsele și serviciile vor putea fi utilizate de către clienți fără întreruperi pe tot parcursul procesului, în timp ce depozitele fiecărui client vor fi în continuare garantate prin sistemul de garantare a depozitelor în vigoare în Uniunea Europeană, care este deja utilizat și în România”.

Instituția de credit a explicat că ”Schimbarea organizatorică în cadrul Grupului face parte din revizuirea strategică a Credit Europe Bank în vederea îmbunătăţirii operaţiunilor sale bazate pe expertiza şi resursele comune. Aceasta susţine planul băncii de a-şi continua activitatea sustenabilă în România şi va facilita oferirea de produse fiabile şi servicii financiare uşor de utilizat. Echipa Credit Europe Bank se va asigura de faptul că produsele şi serviciile vor putea fi utilizate de către clienţi fără întreruperi pe tot parcursul procesului, în timp ce depozitele fiecărui client vor fi în continuare garantate prin sistemul de garantare a depozitelor în vigoare în Uniunea Europeană, care este deja utilizat şi în România”.

„Prin Fuziunea propusă și prin înființarea Sucursalei din România, Societățile Care Fuzionează urmăresc să sporească sinergia și eficiența operațională și în ceea ce privește operațiunile Grupului CEB în România. Grupul CEB își va continua activitățile în România și în urma Fuziunii, Grupul CEB direct pe piața bancară și financiară din România prin intermediul Sucursalei din România. În mod particular, activitatea privind cardurile de credit a Grupului CEB desfășurată în România este o franciză importantă pe care acesta intenționează să o dezvolte. În plus, Fuziunea și înființarea sucursalei vor permite Grupului CEB să își intensifice eforturile în vederea înființării unei bănci digitale de retail în România. De asemenea, din punct de vedere al costurilor, Fuziunea va fi una avantajoasă, deoarece va duce la scăderea costurilor administrative și de exploatare”, se arată în proiectul de fuziune.

Membră a grupului financiar olandez Credit Europe Bank NV, banca este activă din 1993, când a funcţionat sub numele de Banca de Credit Industrial şi Comercial, devenind Finansbank (în 2000) şi apoi, în 2007, în urma unui proces de rebranding, primind numele de Credit Europe Bank România.