„Creditul Agricol” intră în linie dreaptă. Cum vor putea să fie folosiți banii

Publicat: 21 nov. 2023, 07:00, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
„Creditul Agricol

Fermierii vor putea să acceseze în scurt timp „Creditul Agricol”cu dobândă subvenționată de 1,95%, ceea ce constituie o premieră pentru România, dar un lucru firesc pentru exploatațiile din Occident.

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Adrian Pintea, a declarat recent la Craiova că spre sfârșitul lunii urmează să se dea drumul la creditul agricol atât de așteptat de fermieri.

„A fost negociat la nivelul UE și este strict pentru investiții. Au fost discuții cu băncile comerciale unde a existat deschidere. Va fi cu dobândă subvenționată de 1,95% și cu multe facilități pentru fermieri”, a declarat Adrian Pintea.

În același timp, MADR pregătește și Creditul Fermierilor cu dobândă subvenționată de 1,95%, despre care a vorbit prima dată la Indagra ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Acesta a precizat că MADR urmează să achite ROBOR și toate comisioanele, având la dispoziție o sumă de circa 4,5 miliarde de lei de la Guvern.

Ce spun fermierii

Ionuț Olteanu, fermier care lucrează circa 14.000 hectare, în sudul țării nu auzise de intenția ministerului, dar recunoaște că este un lucru foarte bun dacă programul va fi transpus în practică.

“O dobândă de 1,95% este excepțional față de cât se împrumută fermierii, acum, adică la dobânzi de 8-9%, chiar și 12%. Sunt unele dobânzi și mai mari, cele cu credit furnizor, când cumperi pe datorie practic”, a declarat pentru Ziarul Puterea Ionuț Olteanu.

La rândul lui, Ionel Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Liberi din Olt, spune și el că un astfel de program ar fi de bun augur pentru toată lumea, mai ales pentru micii fermieri.  

“Este prima dată când în România fermierii ar beneficia și ei de dobândă precum frații lor din Europa, care au acces la dobânzi de 1-1,5%. Nevoia de finanțare este mare în agricultură, noi agricultorii, în general, nu am cere neapărat ajutoare și subvenții de la stat. Ne-ar avantaja și un credit cu o dobândă onorabilă, mai ales pe micii fermieri, sperăm să fie și ei eligibili”, a declarat pentru Ziarul Puterea Ion Păunel.