Crește impozitul pe locuințe începând din 2026. Află cum se va calcula
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/creste-impozitul-scaled.jpg)
Începând cu 1 ianuarie 2026, sistemul de impozitare a locuințelor se schimbă radical. Impozitul pe proprietate va fi stabilit în funcție de valoarea de piață a imobilului, nu pe baza evaluărilor vechi aflate în registrele primăriilor, anunță Pro TV. Schimbarea va afecta în special proprietarii din marile orașe, acolo unde prețurile au crescut puternic în ultimii ani.
Va crește impozitul în funcție de valoarea reală a locuinței
Noua metodă de calcul presupune utilizarea platformei E-Proprietatea, un sistem digital dezvoltat de Ministerul Finanțelor, care va centraliza date reale de tranzacționare. Fiecare proprietate va avea un ID unic legat de CNP-ul sau CIF-ul proprietarului, iar evaluarea va fi automată, în funcție de prețurile de pe piață, zonă, suprafață, acces la utilități și documente cadastrale.
Potrivit exemplelor oferite de Pro TV, un apartament achiziționat recent cu 78.000 de euro, evaluat de primărie la doar 40.000 de euro, avea un impozit de 241 de lei. După introducerea noii metode, suma ar ajunge la 458 de lei. În unele cazuri, impozitul ar putea chiar să se dubleze sau tripleze, avertizează experții fiscali.
Crește impozitul pentru a acoperi găurile din buget
Oficialii estimează că statul ar putea încasa până la 6 miliarde de lei anual în plus datorită acestei reforme. Proiectul va fi testat mai întâi în orașele cu cei mai mulți locuitori, precum București, Cluj-Napoca și Iași. Ulterior, ar putea fi extins la nivel național. Măsura este asumată de România prin PNRR și vine într-un context în care taxele locale din prezent sunt considerate simbolice.
Premierul Ilie Bolojan este optimist că măsura va acoperi o gaură bugetară semnificativă.
„Trebuie să facem neapărat reforma impozitelor pe proprietate, care va duce cu siguranță la o creștere a impozitelor pe proprietate a persoanelor fizice de la începutul anului viitor. Mi se pare corect să le spunem asta românilor.”, a declarat acesta.
Conform Eurostat, România este țara cu cei mai mulți proprietari din UE. În anul 2023, aproximativ 96% dintre familii dețineau o locuință. Aceste cifre înseamnă că schimbările fiscale anunțate vor avea un impact direct asupra unui număr foarte mare de cetățeni, din toate păturile sociale.