Crește numărul „neafiliaților”. Cine sunt „independenții” din Parlament

Publicat: 26 oct. 2021, 13:39, de Narcis Popescu, în News , ? cititori
Crește numărul „neafiliaților”. Cine sunt „independenții” din Parlament

Încă din primele luni din aceasta legislatură, partidele au început să piardă deputaţi şi senatori. În aproape un an, numărul „independenţii” din Parlament a ajuns la șapte. Aceștia au fost fie excluşi ori au abandonat formaţiunea politică sub sigla căreia au candidat.

Ultimul dintre aceștia este Ludovic Orban, iar surse politice spun că numărul celor care vor demisiona din grupul parlamentar PNL va crește, astfel încât, este posibil ca în viitorul apropiat să fie constituit un nou grup parlamentar.

Prima ruptură din Parlament a fost în interiorul AUR la două luni după alegerile parlamentare din decembrie 2020. Atunci grupul parlamentar AUR a solicitat conducerii Camerei Deputaților invalidarea mandatului lui Francisc Tobă, personaj asociat cu reprimarea sângeroasă a Revoluției din 1989 și intrat în Parlament pe listele AUR. Potrivit adresei transmise Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, Francisc Tobă nu mai are în prezent calitatea de membru al Alianţei pentru Unirea Românilor, fiind exclus din partid.

Al doilea parlamentar din actuala legislatură care a rămas fără partid în legislativ este UDMR-istul Norbert Apjok. Acestuia i-a fost retras sprijinul politic și a fost exclus din partid în februarie 2021, după membrii Comisiei de Etică și Disciplină ai partidului lui Kelemen Hunor au constat că Norbert Apjok a înșelat organele de conducere ale Uniunii, precum și alegătorii acesteia, prin prezentarea unei diplome de studii superioare false, fapt recunoscut ulterior și de către deputat.  Anul trecut, Uniunea a impus candidaţilor săi condiţia de a avea studii superioare.

Norbert Apjok (31 ani) a ataşat la candidatura sa diploma obţinută la un curs de comerţ electronic din Anglia, despre care a afirmat că i s-a spus că este un curs de studii superioare. UDMR a comunicat public că Norbert Apjok a abuzat de încrederea reprezentanților Uniunii, atunci când și-a asumat în scris renunțarea la mandatul obținut în mod fraudulos. Ulterior, el a refuzat să își depună mandatul câștigat cu sprijinul UDMR.

Luna februarie a anului 2021 a mai lăsat fără partide alți doi parlamentari ai formațiunii conduse de George Simion și Claudiu Târziu. Deputatul Mihai Lasca a fost exclus din Alianța pentru Unirea Românilor, iar senatoarea Diana Șoșoacă a rămas fără sprjin politic din partea AUR, în urma unei decizii a Biroului Național de Conducere al partidului. În ceea ce privește excluderea lui Mihai Lasca din partid, conducerea AUR a anunțat că la momentul includerii sale pe listele de candidați AUR, Mihai Lasca a omis să prezinte conducerii partidului faptul că este urmărit penal pentru organizare de grup infracțional și este condamnat penal pentru vătămare corporală.  Totodată, în ceea ce privește excluderea Dianei Șoșoacă din grupul parlamentar AUR, conducerea partidului a specificat că aceasta „a adus atingere intereselor și imaginii partidului”, în urma deselor ieșiri în decor în Palatul Parlamentului.

Deputata Anamaria Gavrilă a anunțat în august că a demisionat din Partidul Alianța pentru Unirea Românilor pentru că nu a avut sprijin din partea conducerii centrale pe anumite proiecte și își critică într-un mesaj pe Facebook colegii din municipiul Deva că nu s-a implicat pentru preluarea Termocentralei Mintia la Primărie. 

Sloganele nu țin însă locul acțiunii politice coerente și o atitudine timorată de puterea aparentă a altor partide nu are forța necesară de a impune o nouă viziune pentru România. Iar pentru mine, a continua în această formulă, ar înseamnă a rămâne resemnată că mai mult nu se poate pentru români”, a scris Gavrilă. Gavrilă a criticat și conducerea centrală a partidului, spunând că „românii au nevoie de lideri care să demonstreze curaj, integritate și autenticitate. Au nevoie de lideri care să îi unească în jurul unui proiect ambițios în care credem cu toții.” „În acest context, am hotărât să demisionez din AUR”, și-a încheiat deputata mesajul.

Ludovic Orban și-a anunțat, marți dimineața, în plenul Parlamentului demisia din grupul parlamentar al PNL. El a precizat însă că nu demisionează încă și din partid și că gestul lui este „o mică formă de protest„: „Nu pot fi părtaș la acest mod de a face politică„. Nemulțumirile lui Orban s-au amplificat în urma Congresului PNL de pe 25 septembrie, când președintele Iohannis l-a susținut pe contracandidatul lui Orban fățiș.

Surse din PNL spun că în perioada următoare gestul lui Ludovic Orban va fi imitat și de alți liberali, iar în cele din urmă, Orban ar urma să strângă cel puțin 10 deputați cu care să poată forma un grup parlamentar nou.