Crește numărul persoanelor suferinde de apnee în somn, sindrom care poate duce la infarct sau accident vascular cerebral

Publicat: 05 feb. 2023, 13:01, de Magda Marincovici, în SOCIAL , ? cititori
Crește numărul persoanelor suferinde de apnee în somn, sindrom care poate duce la infarct sau accident vascular cerebral

În ultimul an, a crescut numărul persoanelor care se prezintă la pneumolog acuzând o stare de oboseală deoarece nu au un somn odihnitor noaptea și sforăie, subliniază dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.

„Pot spune că, în ultimul an, am avut mai mulţi pacienţi decât în oricare altă perioadă de până acum care s-au adresat medicului pneumolog, care au venit la medic pentru că nu dorm bine noaptea, pentru că partenerul le spune că sforăie, pentru că se simt obosiţi”.

Medicul spune că este bine că pacienții care au aceste probleme se adresează medicului, dar consideră că numărul lor este mare și că prea puțin se prezintă la medic.

Dr. Mahler avertizează că ”sforăitul este un semnal de alarmă” și persoana în cauză, uneori nici nu știe că are această problemă, dar are nevoie de o evaluare de somn efectuată de medic.

 ”Evaluarea de somn este importantă, deoarece sforăitul presupune o modificare a fluxului de aer la nivelul gâtului. Aerul este blocat şi vibraţia pe care o dă în vălul palatin produce acest zgomot care uneori este foarte deranjant. Pe lângă faptul că este foarte deranjant pentru cei din jurul nostru, el induce la nivelul organismului modificări ale concentraţiei de oxigen. Scăderea oxigenului în sânge are repercusiuni pe toate organele şi sistemele”, a explicat dr. Mahler, pentru Agerpres.

De asemenea, dr. Mahler s-a referit la sindromul de apnee în somn care induce multiple modificări. ”De la afectarea imunităţii, imunitate care este afectată nu doar prin acţiune directă asupra limfocitelor, fiind cu mecanisme de apărare scăzute în momentul în care scade concentraţia de oxigen din sânge, dar şi modificări inflamatorii sistemice, care la o persoană obeză cu colesterol deja crescut creşte riscul de declanşare a accidentelor vasculare cerebrale, a infarctului miocardic, a complicaţiilor pe aparatul cardiovascular care sunt extrem de severe”, a subliniat dr. Beatrice Mahler.

În cazul în care acest sindrom este ignorat, pacientul se confruntă cu o stare de oboseală persistentă, dureri de cap, hipertensiune, iar în unele cazuri se poate ajunge la infarct sau accident vascular cerebral.

Sindromul de apnee în somn este mai frecvent la bărbați și la persoanele care suferă de obezitate.

Pacienții cu apnee în somn prezintă un risc major de accidente rutiere, din cauza că nu au un somn odihnitor și le ” scade capacitatea de concentrare și de atenție la volan”.