Crește valoarea tichetelor culturale. Cine poate beneficia de ele și în ce condiții

Guvernul a decis mărirea valorii tichetelor culturale, măsura urmând a fi aplicată pentru primele opt luni ale acestui an. Măsura vizează angajații care pot primi abonamente sau bilete la spectacole, concerte, muzee, festivaluri, târguri și expoziții, dar pot cheltui banii și pentru cărți, manuale școlare, albume muzicale sau filme.

Un Ordin comun al ministerelor Finanțelor și Culturii a stabilit că valoarea sumei care se acordă lunar sau ocazional, sub formă de tichete culturale, este de maximum 200 de lei/lună, respectiv de maximum 400 de lei/ eveniment.

Valoarea nominală se aplică pentru primele opt luni ale anului 2023

În septembrie 2022, aceleași două ministere au decis indexarea la nivelul a 190 lei lunar sau maximum 380 lei/ eveniment.

Anterior, valoarea tichetelor culturale erau de 170 lei/lună, respective 350 lei/eveniment.

Încă de la data de 1 februarie 2022 toate tipurile de tichete acordate salariaților au fost emise doar pe card, iar cele emise pe hârtie până la 31 ianuarie 2022 pot fi folosite în continuare până la expirarea lor.

Unde pot fi folosite tichetele culturale

Potrivit legii, biletele culturale se pot acorda angajaților, lunar sau ocazional,  pentru achitarea contravalorii de bunuri și servicii culturale, cum ar fi: abonamente sau bilete la spectacole, concerte, muzee, festivaluri, târguri și expoziții, parcuri tematice, cărți, manuale școlare, albume muzicale, filme și altele.

De tichetele culturale pot beneficia următoarele categorii: instituțiile publice centrale și locale, operatorii economici, regiile autonome, societățile și companiile naționale, societățile, indiferent de forma juridică de organizare și de forma de proprietate și instituțiile financiare împreună cu cele de credit.

Pentru ca un tichet cultural să fie valid, fie în format electronic sau tipărit, acesta va trebui să prezinte următoarele date: numele și adresa emitentului; valoarea nominală a tichetului; perioada de valabilitate a tichetului; interdicția de a fi întrebuințat pentru achiziționarea altor bunuri decât cele pentru care a fost destinat; numele, prenumele și codul numeric personal ale salariatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Cine a participat la petrecerea clanului Bădălău de Paște

Petrecere pe lux și opulență la salonul de fițe Monato din Bolintin Vale. Chiar dacă unora le bate pușcăria la ușă, membrii clanului Bădălău...