Crește valoarea tichetelor de creșă

Valoarea tichetelor de creșă va crește, de la începutul lunii octombrie, au decis reprezentanții guvernului. Majorarea, de 50 de lei, nu va acoperi însă nici măcar nivelul oficial al inflației.

Un ordin comun semnat de Ministerul Finanțelor și cel al Muncii și Solidarității Sociale anunță pentru semestrul II al anului 2022, începând cu luna octombrie, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creșă este de 570 lei.
Noua valoare nominală se aplică și pentru primele două luni ale semestrului I al anului 2023, respectiv februarie și martie 2023.

Ultima majorare a fost aplicată pentru semestrul I al anului 2022, începând cu luna aprilie 2022, valoarea sumei lunare fiind de 520 lei.

Cei 50 de lei în plus reprezintă o majorare de mai puțin de zece procente, sub rata inflaţiei de la începutul anului, de este 11,6% în august 2022 comparativ cu decembrie 2021 și mult sub noua prognoză a Băncii Naționale, care arată o inflație de 15,1% pentru finalul celui de-al treilea trimestru din acest an și de 13,9% pentru finalul anului.

Cine sunt beneficiarii

Societățile comerciale, regiile autonome, societățile și companiile naționale, instituțiile din sectorul bugetar, unitățile cooperatiste, celelalte persoane juridice precum și persoanele fizice care încadreaza personal pe bază de contract individual de muncă pot acorda bilete de valoare sub forma tichetelor de creșă.

Acestea se acordă angajatilor proprii, pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani și se asigură integral din costurile angajatorului.

Prin intermediul tichetelor de creșă se pot achita numai taxele creșei unde este înscris copilul salariatului. Valoarea sumei lunare acordate sub formă de tichete de creșă se indexează semestrial cu indicele inflației comunicat de Institutul Național de Statistică și se stabilește prin Ordin al Ministrului Muncii și Justiției Sociale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole