Creștere explozivă a exporturilor de gaze naturale ale Gazprom către România, la zece luni

Exporturile de gaze naturale ale Gazprom către România, în primele zece luni, au crescut cu 272,2%, ceea ce reprezintă cel mai mare avans la livrările în afara URSS, dar și un nivel ce depășește cantitea furnizată pentru întreg anul 2020. Alte state cu creșteri semnificative sunt Turcia (110,4%), Serbia (101,7%) şi Germania (23,4%), conform datelor publicate luni seara de grupul rus.

În medie, însă, avansul anual al livrărilor în afara URSS a fost de 10,4%,  până la un nivel de 158,8 miliarde metri cubi.

„Până la această dată, exporturile Gazprom spre o serie de ţări precum Turcia, Bulgaria, România şi Serbia au depăşit deja cantităţile de gaze livrate către aceste ţări pe întreaga perioadă a anului 2020”, precizează grupul rus.

Tot în perioada ianuarie – octombrie 2021, producţia de gaze a Gazprom a crescut cu 15,8% în ritm anual, până la 422,6 miliarde metri cubi.

În 2020, grupul Gazprom a exportat spre România o cantitate de 962 milioane de metri cubi de gaze naturale, în scădere cu 3,2% comparativ cu 994 milioane de metri cubi în 2019.

Țara noastră este unul dintre cei mai mici clienţi ai Gazprom din regiune. Spre comparație, Ungaria a importat de la Gazprom 8,637 miliarde de metri cubi de gaze naturale, Republica Moldova 3,04 miliarde de metri cubi, Bulgaria 2,28 miliarde de metri cubi, iar Serbia o cantitate de 1,346 miliarde de metri cubi.

Importurile companiilor româneşti se realizează prin intermediul a două firme intermediare: Imex Oil, o subsidiară a grupului rus Conef, şi WIEE, un joint-venture între Gazprom şi nemţii de la Wintershall.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole