Creștere surprinzătoare cu 33,4% a chiriilor medii cerute pe case în iunie în București

Segmentul caselor pare a se mișca cel mai radical pe piața rezidențială. Luna trecută, chiriile medii cerute pentru case în București au explodat, înregistrând, conform statisticilor anuntul.ro, o creștere de 33,4% după două luni de scădere consecutivă. În schimb, prețurile medii cerute pentru vânzare, în iunie, au scăzut cu 5,6%, după reducerea cu 3,6% din mai.

E aproape de neașteptat ca doar cererea să fie motivul exploziei chiriilor, dar deocamdată mai trebui așteptat pentru a observa o tendință. Iar prețurile acestora fac segmentul relativ inabordabil de o mare masă de cumpărători. Pe restul pieței locuințelor, lucrurile au decurs în ritm aproximativ normal, ceea ce e de observat e o oarecare creștere a chiriilor medii cerute, dar, asemănător, fiind doar prima lună, trebuie urmărită tendința și nu cifra dintr-o singură lună.

Interesant e că pentru apartamentele mari cu 4 camere sau mai mult și cele foarte mici, adică garsonierele, prețurile medii de vânzare au oscilat între aproximativ aceleași limite. În esență, prețul mediu al apartamentelor cu 4 camere+ a crescut ușor cu 0,3%, iar cel al garsonierelor a scăzut, de asemenea ușor, cu 0,09%.

În cazul apartamentelor medii și mici, cu 3 camere, respectiv 2 camere, prețurile s-au majorat serios cu 4,51% și, respectiv, 4,65%, în ambele cazuri atongând cel mai ridicat nivel din ultimele 12 luni. Astfeș, apartamentele cu 2 camere au un preț mediu de 69.996 euro, iar cele cu 3 camere au trecut, în medie, de 100.000 euro, mai precis 100.635 euro.

Creștere a chiriilor

Culmea e că chiriile medii au crescut cu aproape același procent în cazul apartamentelor cu 2,3 și 4 camere, aproximativ 5%. Asta după câteva luni de scădere. Să fi crescut pretutindeni cererea atât de mult? E greu de crezut, mai ales la 3 și 4 camere, unde chiriile depășesc 500 de euro/lună.

Cel mai rezonabil par a se mișca garsonierele unde chiria medie a crescut în iunie cu 0,83%, în limite normale, iar aici se poate accepta o eventuală creștere a cererii, mai ales că situația din România și din Europa pare a e relaxa după mai mult de un an de pandemie.

Mai multe articole...

2 COMENTARII

  1. […] Segmentul caselor pare a se mișca cel mai radical pe piața rezidențială. Luna trecută, chiriile medii cerute pentru case în București au explodat, înregistrând, conform statisticilor anuntul.ro, o creștere de 33,4% după două luni de scădere consecutivă. În schimb, prețurile medii… Sursa: Creștere surprinzătoare cu 33,4% a chiriilor medii cerute pe case în iunie în București […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole