Creștere uriașă a Bitcoin în ultimele zile. Se apropie de maximul istoric

Publicat: 02 mart. 2024, 08:57, de Cezar Andrei, în ESENȚIAL , ? cititori
Creștere uriașă a Bitcoin în ultimele zile. Se apropie de maximul istoric
Creștere uriașă a Bitcoin în ultimele zile. Se apropie de maxmiul istoric

Bitcoin se apropie de un nou maxim istoiric, după o decizie fără precedent a Comisiei pentru Valori Mobiliare și Burse (Securities and Exchange Commission – SEC) din SUA din data de 10 ianuarie. Moneda virtuală a depășit 60.000 de dolari, după ce în decembrie 2023 valora puțin peste 40.000.

Vârful Bitcoin a fost atins în 2021, când pe data de 12 noiembrie ajunsese să se tranzacționeze cu 64.000 de dolari. Popularitatea uriașă și speculațiile din jurul acestei monede îi umflaseră valoarea. Apoi a urmat prăbușirea celei mai cunoscute criptomonede din lume.

În doar câteva luni, valoarea Bitcoin scăzuse vertiginos. Un an mai târziu, criptomoneda ajungea să se tranzacționeze cu 17.000 de dolari, la fel ca în 2020. În prezent, Bitcoin atinge din nou o valoare uriașă, apropiindu-se de maximul istoric. În ultimele zile, curba de creștere a fost aproape verticală.

Dacă în decembrie 2023, moneda virtuală se tranzacționa cu peste 40.000 de dolari, acum valoarea ei depășește 60.000 de dolari și are toate șansele să atingă recordul din 2021, spun specialiștii.

Decizia care a dus la aprecierea accelerată a Bitcoin

La 10 ianuarie, Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA (Securities and Exchange Commission – SEC) a aprobat tranzacționarea la bursă a 11 fonduri care investesc direct în această criptomonedă. Aceste fonduri vor fi listate la Nasdaq, NYSE și CBOE. Aprobarea marchează o schimbare de paradigmă, oferind acces direct la Bitcoin prin ETF-uri pentru milioane de investitori instituționali și de retail, scrie Stiripesurse.

Anterior, aceștia nu aveau opțiuni similare. Aprobarea poate schimba jocul pentru bitcoin, oferind investitorilor expunerea la cea mai mare criptomonedă din lume, fără a o deține în mod direct. Totodată, este un impuls major pentru o industrie a criptomonedei afectată de scandaluri și probleme legate de reglementare.

Cu alte cuvinte, începând cu 11 ianuarie, există posibilitatea de a cumpăra sau vinde poziții de Bitcoin pe canalele oficiale ale bursei fără a le deține efectiv. Asta înseamnă, în primul rând, că tranzacțiile cu Bitcoin vor fi mai controlate și, într-o oarecare măsură, mai sigure pentru cei care doresc să investească în acest domeniu.