Crimă învăluită în mister

O prietenă din Republica Moldova mi-a trimis, ca să prezentăm cazul și în România, o poveste terifiantă, cutremurătoare, cumplită care se zbate, încă, sub un morman de greșeli, de mistere, de întrebări. O crimă violentă. Nimeni nu știe nimic. Și nimeni nu răspunde. Ancheta poliției e făcută total aiurea. Voit? Din neștiință sau dezinteres? Un vinovat, alt vinovat, dar încă nu plătește nimeni pentru abominabila crimă. Așa s-ar putea sintetiza cazul pe care îl vom prezenta mai jos, pe larg.

Ucisă după o luptă de 50 de minute. Soacra, de alături, nu aude nimic…

La nouă ani de la o cumplită tragedie petrecută în satul Sagaidac, raionul Cimirlia din Republica Moldova, se pare că, în sfârșit, nu că se face lumină, dar ies date neștiute până acum la iveală. Practic, povestea începe și se sfârșește pe 4 septembrie, 2013, când Aliona Stratan, abia căsătorită cu Tudor Crețu (pe care-l cunoscuse în urmă cu doi în Franța) a fost omorâtă cu bestialitate, în casa acestuia, care locuia cu părinții. Spun că începe și se sfârșește în acel moment, pentru că, da, s-a înregistrat omorul, o tânără a ajuns sub pământ, cu crucea la căpătâi, dar cam atât.

Era doar a treia noapte de la nuntă. Nuntă care avusese loc în sat, la căminul cultural. Acasă erau doar soacra și nora. Tânărul soț ar fi fost plecat de acasă cu treburi. La Cahul. Pentru niște acte. Dar, brusc. Pe nepusă masă. Informațiile sunt oarecum contradictorii. Și nici anchetatorii, din cine știe ce pricini, nu s-au grăbit să le edifice. În camera în care se afla nora, a intrat cineva. Cu gând determinant să-i facă rău. Pentru că a fost bătută, tăiată cu cuțitul, târnuită de păr și lăsată fără o parte din el. Femeia, în vârstă de 23 de ani, s-a luptat cu intrusul, l-a zgâriat, s-a apărat, mai mult ca sigur a și țipat. Ca să nu mai vorbim că în timpul luptei – care, conform specialiștilor, ar fi durat minimum 40, 50 de minute – s-a făcut zarvă, au căzut obiecte pe jos, s-au auzit pocnituri, a fost hai mare. N-a fost liniște de catedrală, pentru că un astfel de lucru e imposibil în cazul unei astfel de atac. Totul s-a sfârșit prin moartea violentă a tinerei, ucisă cu un obiect ascuțit. Și, totuși, dintr-o încăpere vecină, soacra, Ana Crețu, n-a auzit nimic! Inadvertențele încep de la primele declarații. Soacra declară că fiul ei, Tudor, ar fi plecat la Cahul pe la ora 4.30, 5 fără ceva. Evident, dimineața. Lăsând-o pe noră să doarmă, că nu avea rost s-o mai trezească la ora aia atât de matinală. Și că în intervalul ăsta, 4.30, 6.00, când ea a găsit-o ucisă pe noră moartă s-ar fi comis crima. Anchetatorii iau de bună ora şi nu mai cercetează. Cum spuneam, soacra declară că n-a auzit nimic, nimicuța. Oamenii dorm, nu-i așa, adânc, uneori. Doar scârțâitul porții trântite cu furie, ca și cum cineva tocmai ieșea din curte, l-a auzit, la 6.00, dar era deja prea târziu. Nora zăcea moartă, într-o baltă de sânge. Mai mult, cu urme teribile de maltratare pe chip și pe corp. Acolo fusese război. Aliona își privise ucigașul în ochi și încercase să-i țină piept! Dar, ah, ce bună creștină Ana Crețu, văzându-și nora cu care, apropo, cică se împăca mai bine chiar decât cu fiicele ei, și conștientizând că e moartă, cheamă o asistentă medicală cu gândul, că, mai știi, o poate salva! Eu nu sunt investigator de la poliție, dar gestul mi se pare de-un cinism fără margini. Bun, vine poliția și, în dorul lelii, se apucă de cercetări. În primă instanță, nu există niciun martor, nimeni care să fi auzit și să fi văzut ceva. În procesul verbal încheiat la fața locului apare că tânăra a fost găsită dimineața, într-o baltă de sânge. Și, că e posibil să fi fost un jaf, întrucât au dispărut în noaptea aia și o parte dintre banii de la nunta care avusese loc pe 1 septembrie.

Vinovatul fără vină

Ani de zile, deși se știa că Aliona sucombase în chinuri și că pe certificatul de deces scria moarte violentă, nu au existat informații în dosar. Nu că nu se transmiteau apropiaților Alionei. Nu existau! Polițiștii, ca și procurorul de caz, făcuseră cercetări de mântuială. Oare pentru că nu se pricepeau? Oare pentru că era prea mare pălăria aia pentru ei? Oare pentru că primiseră bani de la cineva ca să facă pierdute probe și date din anchetă? E greu de spus. Dar o grămadă de întrebări a rămas fără răspuns. Cine a ucis-o pe Aliona? De ce? Când, la ce oră? De ce nu e încă un criminal pedepsit în dosar? De ce s-a tergiversat nouă ani elucidarea unei crime? De ce nu s-au luat probe de la fața locului, de ce nu s-a studiat ADN-ul din unghiile moartei, de ce s-a făcut treabă de lasă-mă să te las? Și nici măcar eu, care scriu, nu îmi pun întrebările astea. Ci experții care, la insistențele colegilor de presă din Republica Moldova, încep să scuture praful de pe dosar și să se implice. Ei afirmă, la atâta vreme de la crimă, că s-au făcut foarte multe și grave greșeli. Abia acum s-a pus întrebarea la ce oră a murit femeia! Și afirmațiile lor, după cercetări, sunt terifiante: Aliona a murit între 23.00 și 1 noaptea! Nu dimineața, cum au declarat soacra și soțul moartei. Ceea ce înseamnă că, având în vedere cele 40, 50 de minute de luptă, totul a început undeva în jurul orei 22.00. Pe 3 septembrie. Nu pe 4! Adică atunci când Tudor Crețu era încă acasă! Nu plecase la Cahul, pentru acte! O altă greșeală e aceea că nici medicul legist n-a fost la fața locului. Pe niciun act constatator nu e trecută cauza morții și arma crimei. Ce s-a întâmplat în casă de la 23.00 până la 6.00? Cine a fost acolo în tot acest timp? Ce urme s-au șters, ce probe s-au ascuns? Ca să nu mai vorbim că anchetatorii nici n-au luat în seamă țesuturile de sub unghiile femeii ucise!

Deci, spuneam că nu erau date în dosar.Asta spre disperarea apropiaților femeii ucise, mama și sora ei, în principal, care voiau să se facă lumină și vinovatul să plătească. Vreo doi ani, principalul suspect de crimă a fost soțul celei ucise. Mai ales că, lumea știa că, la băutură, el devenea violent. Și că, inclusiv, la nuntă mirele ar fi fost agresiv verbal cu mireasa și cu alți nuntași. Ba, și fusese implicat în mai multe scandaluri prin sat, într-unul dintre ele rănindu-l pe un consătean la picior cu toporul! Învinuit și atât a fost Tudor Crețu. Pentru că se spunea că nu sunt, totuși, probe care să-l incrimineze. El și mama lui declarau că nu existau conflicte între el și Aliona, din contră, se iubeau maximum. Așa că, după doi ani, este scos de sub învinuire. Ba, mai mult, ca urmare a faptului că a fost învinuit pe nedrept și a suferit, după cum declară mama lui, un calvar, a primit de la statul moldovean, în 2016, daune în valoare de 67.000 de lei.

Sesizare și nu prea…

Și, a trecut vremea. În 2019, Mircea Safaler, vărul lui Tudor, apare în dosarul de la poliție ca suspect. S-a spus că a fost văzut de vecina familiei Crețu, Zinaida Buraga, plecând dimineața, plin de sânge, de la locul crimei. Adică din casa lui Tudor. Așa că, Safaler este dat în urmărire generală, pentru că nu era în Moldova și, pe baza acelei declarații este imediat arestat în Spania, unde se afla. Mobilul crimei era clar: voia banii de la nuntă. El a stat nouă luni într-o închisoare din Madrid, apoi a fost transferat în Moldova și a mai stat încă două luni la Chișinău. Apoi a fost  trecut sub control judiciar. Mircea Safaler a declarat că nu e vinovat de nimic. El, pe 4 septembrie, s-a aflat încă de dimineață, de la 4, pe câmp, la cules de porumb cu alți oameni. Și că, da, își amintește că seara, pe 3, a trecut pe la vărul lui să-l roage să-l ajute a doua zi cu culesul. Dar el nu era acasă, era doar Aliona și nu i-a spus nici că vine vreunul la cules, nici că nu vine. De altfel, în mod halucinant, femeia care a fost citată ca martor, Zinaida Buruga, interogată, în sfârșit, de anchetatori, bagă mâna în foc că ea n-a văzut nimic, nu știe nimic, n-a făcut nicio sesizare la poliție, cum că l-a văzut pe Safaler ieșind plin de sânge din casa rudelor! Și atunci? Cine a scris declarația în numele ei? Cine a pus poliția pe alte urme? Cine a vrut să abată atenția de la adevăratul vinovat? Nu, nu se știe nimic. Aceste întrebări sunt în categoria celor fără răspuns.

În loc de final

Acum, Tudor, soțul Alionei s-a recăsătorit în Franța și are un copil. Se spune că, la mormântul Alionei a fost o singură dată, înainte să plece în străinătate. De unde, nu s-a mai întors niciodată. Mircea Safaler este, încă, învinuit, dar liber, în dosarul de crimă. Nici el, ca și fostul soț al moartei nu e în Republica Moldova. Pentru oricare dintre ei e mai bine să fie, în vederea efectuării anchetei, departe de locul crimei. Iar Aliona Stratan, căci, deh, mortul e mereu de vină, putrezește, ca toți morții, în cimitir. Cazul, cu multe lacune, cum deja am spus, a fost transferat unui alt procuror care lucrează cu altă echipă. Adică, da, ancheta continuă. Și, rudele Alionei mai speră încă în justiția omenească, nu doar în cea divină. Deocamdată, ne oprim aici. Rămâne de văzut dacă vălurile de mister de pe caz sunt înlăturate sau nu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Caracatița uriașă a intereselor baronului PSD Horia Teodorescu îngroapă Tulcea în gunoaie

Un document exploziv ajuns la mai multe instituții de forță ale statului scoate în evidență uriașa caracatiță a intereselor țesută de baronul PSD de...

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...