Crime de război anchetate de procurorii ucraineni. Zeci de cadavre exhumate la Vîșgorod

Autorităţile ucrainene au efectuat, sâmbătă, noi deshumări în anchetele privind comiterea de crime de război de către armata rusă în localităţile ocupate din Nord-Vestul Kievului, transmite trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupaşcu.

Poliţiştii din raionul Vîşgorod, sub coordonarea unui procuror care investighează crimele de război, au efectuat o exhumare în cazul unui bărbat de 55 de ani din localitatea Ivankiv, care a fost găsit carbonizat în propriul autoturism, după ce militarii ruşi au tras asupra acestuia şi au incendiat-o.

Bărbatul, Vadim Denisenko, a fost ucis pe 25 februarie, în momentul în care forţele ruseşti au pătruns în localitate. Cadavrul carbonizat al acestuia a fost descoperit pe 20 martie şi a fost îngropat în cimitirul din localitate. Anchetatorii ucraineni au decis să deshumeze sâmbătă cadavrul acestuia, atât pentru identificare, cât şi pentru stabilirea cauzelor morţii.

„Când a început ocupaţia, această persoană se afla în Ivankiv. Pe data de 25 februarie, a decis să plece în satul Suhakin, şi-a luat maşina şi a plecat. Tot în acea zi, soţia a pierdut legătura telefonică cu el şi în primele zile ale lunii martie i s-a comunicat că maşina se află în Suhakin şi că s-a tras în ea, iar mai apoi a luat foc. Localnicii nu au avut posibilitatea de a îngropa corpul neînsufleţit, deoarece acţiunile militare erau într-o fază activă. Maşinile militare ruse circulau prin localităţi, iar pe 20 martie localnicii au putut scoate cadavrul carbonizat şi să îl îngroape în cimitir. Astăzi, am făcut exhumarea. A fost ridicat corpul în prezenţa soţiei. Totul a fost documentat în prezenţa criminaliştilor şi a procurorului. Corpul neînsufleţit va fi dus la Medicina legală, iar mai târziu va fi înmormântat la Ivankiv”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Poliţiei din Vîşgorod, Tatiana Buduşevska.

Potrivit oficialului Poliţiei din Vîşgorod, în regiune au avut loc zeci de astfel de acţiuni de deshumare a victimelor războiului, cea de sâmbătă fiind a 34-a. Numărul total al civililor morţi în Vîşgorod este de 63, iar dintre aceştia 33 sunt din Ivankiv. Printre victime se află şi doi copii, unul de 12 ani, iar celălalt de 13 ani.

La acţiunea de sâmbătă a participat şi soţia bărbatului ucis de militarii ruşi.

„Ce să zic despre cei care au comis această crimă? Sunt nişte neoameni”, a spus Natalia Denisenko.

Numărul total al crimelor de război instrumentate de procurorii ucraineni a ajuns la peste 1.200, fapte care au fost comise în regiunea Kiev. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...