Cristian Diaconescu a pierdut șefia OSCE

Helga Maria Schmid (Germania), actualul secretar general al Serviciului European de Acțiune Externă din cadrul Comisiei Europene, a fost numită prin consens secretar general al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Pentru această poziție și-a depus candidatura și Cristian Diaconescu, fost ministru al Justiției, al Afacerilor Externe și șeful Administrației Prezidențiale în al doilea mandat al președintelui Traian Băsescu, care a fost susținut de statul român, dar negocierile dintre statele membre au dus la numirea contracandidatei sale din Germania.

Tot vineri, 4 decembrie, au fost desemnați prin consens ocupanții a trei poziții – cheie din OSCE:

  • Director al Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) – Matteo Mecacci (Italia). Mai candidase și Jose Maria Ridao (Spania)
  • Înaltul Comisar pentru Minorități Naționale (HCNM) – Kairat Abdrakhmanov (Kazakhstan). Mai candidase și Rita Izsák-Ndiaye (Ungaria).
  • Reprezentant pentru libertatea presei (RFoM) – – Maria Teresa Ribeiro (Portugalia).

OSCE este o organizație ce reunește 57 de state și gestionează situațiile de securitate. Reprezentanții săi joacă un rol-cheie în conflicte precum cel din estul Ucrainei sau cele înghețate din Transnistria ori zona Caucazului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Dănuț Păle ține CV-ul la secret. A dezvoltat o afacere de...

Afacerile de tip cartel au devenit o normalitate în România. În timp ce directorii sau șefii din instituții semnează pentru contracte din bani publici...

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...