Cristian Diaconescu: Mesajul Rusiei reprezintă o prudentă semideschidere a ușii

Federația Rusă are patru subiecte pe care pe care le evită în discuțiile bilaterale cu România și preferă să trimită mesaje directe critice sau unor parteneri ai țării noastre, arată fostul ministru de externe Cristian Diaconescu.

Unul dintre aceste subiecte este Marea Neagră, pe care președintele Vladimir Putin a menționat-o în mesajul transmis cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare de către noul ambasador al României la Moscova, Cristian Istrate.

Putin a declarat atunci că Moscova este deschisă unui dialog cu România pentru dezvoltarea unor „relații reciproc avantajoase” și vede un potențial bun de cooperare în regiunea Mării Negre.

Declarația lui Vladimir Putin este o declarație de întâmpinare a unui ambasador, Cristian Istrate, reprezentantul României, cu foarte mare experiență în zona diplomatică. Este o prudentă semideschidere a ușii, de remarcat, din partea președintelui Putin. Așa a primit, evident, evaluarea pe care Ministerul de Externe (de la Moscova – n.r.) a făcut-o în ceea ce privește discursul la primirea originalelor scrisorilor de acreditare”, a declarat, la Digi24, Cristian Diaconescu.

Într-adevăr, Cristian Istrate, înainte de a fi la post la Moscova, a fost la OSCE la Viena și acolo a avut, din perspectiva României, o poziție extrem de echilibrată în legătură cu jocurile, inclusiv în ceea ce privește Federația Rusă și Asia Centrală. Aș interpreta din această cheie și este un anume tip de mesaj, de disponibilitate, arătând că la un moment dat, eventual, niște pași pe care diplomația românească i-ar face în direcția Federației Ruse ar putea fi întâmpinați chiar de la cel mai înalt nivel cu un anume tip de disponibilitate”, a adăugat acesta.

Dar aș fi extrem de prudent din acest punct de vedere și dacă îmi permiteți o evaluare personală, cred că este un anume semnal în legătură cu capacitatea lui Cristi Istrate de a intermedia din poziția de ambasador un început de dialog”, a mai spus Diaconescu.

În problema Mării Negre, Diaconescu arată că este necesară stabilirea unei agende comune între Moscova și București.

„Așa, se pot întâlni față în față politicieni, diplomați – sigur, respectând anumiți parametri care țin de sistemul de sancțiuni instituit, adică nu cu oricine din Federația Rusă te poți întâlni, pentru că există anumite reguli pe care le-am hotărât încă din 2014 în NATO și Uniunea Europeană. Faptul că Federația Rusă menționează Marea Neagră (este semnificativ – n.r.) – până acum a refuzat orice discuție cu România pe acest subiect. Deci, ei nu vor să pună pe agendă: Marea Neagră, Republica Moldova, Ucraina sau scutul antirachetă. Din această perspectivă, preferă să transmită doar mesaje directe critice sau peste capul României unor alți parteneri”, a explicat Diaconescu.

„Sper ca acest tip de mesaj anunțat – pentru că România oricând, dacă discută la Est cu oricine, nu poate exclude Marea Neagră din pachetul de dialog, este cât se poate de evident, indiferent din ce perspectivă privim acest subiect – deci, sper că poate reprezenta o temă de clarificare reciprocă în legătură cu intențiile fiecăruia dintre noi în bazinul Mării Negre. Pentru că sunt suficiente probleme de insecuritate și generate de problemele de stabilitate care trebuie avute în vedere”, a mai declarat fostul ministru de Externe.

1 COMENTARIU

  1. Mai întâi ar trebui sa privim cu mare atenție către: Strategia Rusiei de a intra pe piața africană. Observam și acel interviu cu Alisa Andreevna Prokhorova, director general pentru activități internaționale și interacțiuni cu consiliile de afaceri și grupul de companii ale Centrului de export din Rusia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...