„Numai Kremlinul poate lovi nuclear”. Explicația lui Cristian Diaconescu

Publicat: 13 mai 2022, 23:00, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
„Numai Kremlinul poate lovi nuclear”. Explicația lui Cristian Diaconescu
Cristian-Diaconescu

Cristian Diaconescu, fost șef al diplomației române, spune că amenințările nucleare transmise în mod repetat prin diverse voci din Federația Rusă reprezintă în esență un joc despre care nu poți ști niciodată dacă se va concretiza cu adevărat.

Numai Kremlinul poate lovi nuclear, deci nu poate lua altcineva o decizie în acest sens, nici măcar accidental”, a explicat el, pe B1 TV.

Întrebat dacă acum, având în vedere evoluțiile de securitate, este mai mare îngrijorarea că Federația Rusă chiar ar putea să întreprindă un atac de acest gen pentru a arăta că n-a pierdut, Cristian Diaconescu a afirmat: „Aceste amenințări repetate cu arma nucleară venite pe diverse voci în Federația Rusă au și un rol de a ridica nivelul așteptare a societății ruse, pentru că în doctrina Federației Ruse se consideră că eventuala reacție nucleară a statului rus apare la o amenințare existențială, deci atunci din punct de vedere al mesajului înseamnă că, dacă vorbesc de armă nucleară, sunt supuși unei amenințări existențiale cetățenii ruși”.

Pur și simplu privesc spre propria existență și atât

El a explicat că în Federația Rusă doar Kremlinul poate să ia o decizie în acest sens.

Este un joc pe care, sigur, niciodată nu vei ști dacă va ajunge la capăt (…). Aici trebuie spus un lucru, numai Kremlinul poate lovi nuclear, deci nu poate lua altcineva o decizie în acest sens, nici măcar accidental, și verificarea din acest punct de vedere arată mai ales britanicilor și americanilor faptul că în teren nu se întâmplă nimic deocamdată”, a adăugat Cristian Diaconescu.