Cristian Tudor Popescu vede în discursul lui Zelenski un semnal

Publicat: 05 apr. 2022, 10:30, de Eliza Popa, în ACTUALITATE , ? cititori
Cristian Tudor Popescu vede în discursul lui Zelenski un semnal

Discursul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în Parlamentul României, este un semnal foarte clar că relațiile dintre cele două țări vor fi – în anii care vin – mult mai strânse, iar românii din Ucraina se vor bucura de mai multe drepturi – e de părere scriitorul și gazetarul Cristian Tudor Popescu.

„Gestul românilor de a-i ajuta pe refugiații ucraineni a fost recepționat ca atare și când se va termina iadul acesta, cu siguranță că atunci se vor stabili clar niște lucruri în legătură cu limba, cu posibilitatea de a studia în limba română, cu drepturile ca minoritate ale românilor de acolo, prin urmare, mi se pare o direcție cât se poate de probabilă – strângerea relațiilor dintre România și Ucraina”, a spus Cristian Tudor Popescu la Europa FM.

Impresionat de imaginile cu civilii uciși de ruși în localitatea ucraineană Bucha – imagini care au rulat la începutul discursului în parlamentul României al președintelui Volodimir Zelenski, scriitorul și gazetarul Cristian Tudor Popescu a declarat la Europa FM că astfel de imagini ar putea fi văzute și în alte localități, dacă rușii s-ar retrage din ele.
Despre procedeu

Mai mult, spune Cristian Tudor Popescu, legarea la spate a mâinilor victimelor și împușcarea lor în ceafă ar fi o tradiție a armatei ruse. Ei au folosit acest tip de execuție și în alte războaie.

„A vorbit președintele Zelenski despre intenția de a extermina poporul ucrainean – civilii. Și iată că s-au dus cu lista și i-au executat acolo pe oameni, cu mâinile legate la spate și cu un glonț în ceafă. Procedeul acesta este o tradiție rusească. A fost folosit și după 1917, a fost folosită în executarea a 22.500 de prizonieri polonezi și l-au aplicat aici în mod premeditat și declarat”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.

Europa trebuie să răspundă

Ceea ce se întâmplă acum în Rusia e un dispreț al al Vladimir Putin față de Europa – spune Cristian Tudor Popescu. El e de părere că Europa trebuie să răspundă prin renunțarea la propriul confort.

„Acum este timpul Europei să arate dacă este în stare de o acțiune coordonată ămpotriva Rusiei care să nu mai țină seama de interesele meschine ale fiecărei națiuni. Pentru că se poate face acest lucru. Asta înseamnă o viață mai grea pentru germani, francezi sau alți europeni, dar lucrul acesta trebuie suportat. Europa este în război”, a conchis CTP.