Criterii eliminate de la admitere în școlile de poliție. Acum poți deveni om al legii mult mai simplu

Publicat: 14 mai 2025, 13:16, de Patrisia Brătan, în ACTUALITATE , ? cititori
Criterii eliminate de la admitere în școlile de poliție. Acum poți deveni om al legii mult mai simplu
sursa foto: Academia de Poliție

Mai multe criterii de admitere în școlile de poliție au fost eliminate, după valul de pensionări din ultimii ani. Acum, Poliția Română se confruntă cu deficit de personal semnificativ și oferă șansa de a deveni polițist mult mai ușor celor care își doresc. 

Polițiștii, la datorie pentru a atrage noi agenți

Ziua Porților Deschise la Academia de Poliție s-a sfârșit cu zâmbet pe fețele participanților. Aceștia au avut parte de demonstrații impresionante, menite atragă viitori absolvenți ai liceului spre poliție, relatează Observatornews. Elicopterul Black Hawk a fost cireașa de pe tort a zilei, atrăgând toate privirile tinerilor prezenți la eveniment.

Chiar și fetele sunt dornice devină polițiste. Un exemplu este Andreea, care se vede îmbrăcând uniforma Ministerului de Interne. Întrebată care e visul ei, tânăra a spus își dorește devină criminalist.

„Să dau la Academia de Poliție şi să devin polițist criminalist. Am văzut în ce constau probele și o să mă pregătesc”, spune Andreea pentru sursa menționată.

Vezi și: 1.053 de posturi de ofițeri sunt scoase la concurs în Poliția Română

Criterii eliminate de la admitere în școale de poliție

Andreea a adăugat faptul cea mai grea probă pentru admitere i se pare cea fizică. Însă nu este singura în această situație. Anul trecut, din cei 2.500 de candidați, doar jumătate au reușit treacă cu brio peste proba fizică.

În 2025, cei aflați la conducerea MAI au ales le facă viața mai ușoară celor care își doresc devină oameni ai legii. Astfel, multe criterii au fost eliminate, iar acum sunt acceptați și candidații care au tatuaje.

Mai mult, tinerii care au medie de trecere, dar nu prind un loc la Academie ar putea fi repartizați automat la școlile de agenți sau subofițeri. Toate aceste schimbări vin pe fondul unei crize mari de personal. Ministerul de Interne are nevoie de peste 25.000 de angajați.

În doi ani, 16.000 de angajați ai MAI au ieșit la pensie, ceea ce a dus spre deficit de personal.