Criticul literar Nicolae Manolescu solicită cenzurarea presei!

Publicat: 30 mai 2022, 23:00, de Eliza Popa, în Cultură , ? cititori
Criticul literar Nicolae Manolescu solicită cenzurarea presei!

Cunoscutul critic literar Nicolae Manolescu, directorul revistei România Literară, consideră că cenzurarea presei e categoric necesară în anumite momente. El exemplifică cu actualul război din Ucraina, unde cenzura știrilor ar fi chiar ”obligatorie”.

”Comunicarea de știri poate fi cenzurată? Răspunsul la întrebarea din titlu este incontestabil: da” scrie Manolescu în ”România literară”.

Combaterea știrilor false nu mai constituie o problemă. Constituie însă o problemă necombaterea lor. Să ne aducem aminte de vertiginoasa răspândire în societate a opiniilor antivacciniste, care ne face să ne întrebăm câți morți au pe conștiință toți cei care ne-au îndemnat, să nu mai spun cu ce „argumente“, să nu ne vaccinăm(…) Măsluind vorbele, putem susține orice. Un lucru e absolut cert: a lăsa fake news să circule nestingherite, în pielea goală, în mâinile mânjite de sânge ale propagandiștilor lui Putin ar fi o dovadă de iresponsabilitate”, notează Manolescu.

„Avem datoria de onoare”

Criticul literar mai adaugă că atunci când Zelenski își cheamă patetic concetățenii să nu se predea, deși cad bombele peste ei, ceas de ceas, zi de zi și în proporție de masă, ucigând de-a valma civili – copii, femei, bătrâni – ca să nu mai vorbim de cei aflați sub arme, „avem datoria de onoare de a interzice difuzarea știrilor false din media rusească, de pe RT și Sputnik, care cad asupra noastră, a tuturor, asemenea bombelor și rachetelor Kremlinului. Știm demult că și cuvintele pot ucide”. 

Manolescu conchide că „Da, cenzura nu este doar necesară, ci și vitală, mai cu seamă în timpul unui război informațional, precum cel din Ucraina, indubitabil la fel de ucigător ca și războaiele clasice”.