Criză de lucrători agricoli după ce 70% din forța de muncă a fost deportată
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/culegatori-de-cartofi-pe-camp.jpg)
Fermierii din California se confruntă cu o criză fără precedent din cauza lipsei de lucrători agricoli, în urma valului de deportări lansat de autoritățile americane. Situația a fost documentată de Reuters, care a vorbit cu fermieri și muncitori din zonele afectate.
70% dintre lucrători au dispărut peste noapte
În urma raidurilor efectuate de agenții ICE la comanda lui Trump, aproximativ 70% din lucrătorii agricoli au încetat să se mai prezinte la muncă pe câmpurile din California. Cele mai afectate sunt regiunile din nordul orașului Los Angeles și Valea Centrală. Întâmplător sau nu, fix în aceste zone se cultivă cele mai multe fructe și legume din Statele Unite. Fermierii se plâng că recoltele riscă să se piardă, iar unele culturi sunt deja compromise.
„Dacă 70% dintre angajați nu vin la muncă, 70% din recoltă rămâne pe câmp și se strică”, a declarat Lisa Tate, o agricultoare cu tradiție de șase generații.
Un alt supraveghetor de fermă a relatat că în loc de 300 de muncitori, mai puțin de 100 s-au mai prezentat în urma raidurilor anti-migranți. La o fermă puțin mai mică, dintr-un efectiv de 80 de angajați, doar 17 au mai venit la lucru.
Lovitură gravă pentru economie și pentru lanțul alimentar
California asigură peste 75% din producția de fructe și nuci a SUA, iar agricultura sa generează vânzări anuale de aproape 60 de miliarde de dolari. Criza de lucrători agricoli va duce la creșterea prețurilor și afectarea lanțului de aprovizionare.
„Este rău pentru lanțurile logistice, rău pentru industrie”, avertizează economistul Douglas Holtz-Eakin.
Economiștii subliniază că americanii nu pot acoperi acest deficit, deoarece imigranții ilegali lucrează în domenii pe care localnicii le evită. Însă teama constantă de arestare a redus dramatic numărul celor dispuși să mai meargă la lucru, chiar și dintre cei care au acte.
„Nimeni nu se simte în siguranță când aude de ICE”, spune un fermier.
Președintele Donald Trump a recunoscut recent că aceste acțiuni ale ICE afectează grav fermele și hotelurile. Cu toate acestea, până acum nu a fost anunțată nicio măsură concretă pentru a limita impactul. Oficialii spun că vor urma ordine executive pentru susținerea industriei, dar fermierii au nevoie de soluții rapide.
Mulți dintre aceștia se tem că în lipsa unor intervenții rapide vor fi forțați să renunțe la afaceri. Cei care se mai prezintă la muncă deoarece au nevoie disperată de bani trăiesc cu teama constantă de deportare.
„Când plec la muncă dimineața, nu știu dacă mă mai întorc acasă”, a spus un muncitor cu 30 de ani de experiență în agricultură.
Republicanii, în frunte cu Donald Trump au declarat război imigranților ilegali. Sute de raiduri ICE, chiar și în statele-sanctuar au stârnit proteste majore în ultimele săptămâni. Deși administrația Trump pare să realizeze că astfel de acțiuni fac mai mult rău însăși economiei pe care susține că o protejează, până acum nu au luat măsuri. Efectele se vor vedea în buzunarele și pe mesele americanilor de rând.