Criza energetică: Sri Lanka, tarife la curentul electric în creștere cu 264%

Compania publică de electricitate din Sri Lanka a anunțat, marți, o creștere de 264% a tarifelor pentru micii consumatori, în timp ce marii consumatori vor beneficia de o majorare mai mică, transmite AFP.

Această creștere de 264% afectează două treimi din cele 7,8 milioane de locuințe care folosesc sub 90 de kilowați pe lună, în timp ce marii consumatori vor plăti cu aproximativ 80% mai mult potrivit registrelor oficiale.

Un consumator care folosește mai puțin de 30 de kilowați pe lună va plăti 28,50 de rupii/kilowatt, față de 7,85 rupii în prezent. Marii consumatori facturați cu 45 de rupii/kilowatt, vor plăti 80,55 de rupii (0,20 dolar).

Ceylon Electricity Board (CEB) a declarat că autoritatea pentru reglementare a autorizat-o să facă aceste majorări chiar de săptămâna aceasta, primele de acest fel în ultimii nouă ani, cu scopul de a acoperi deficitul de 616 milioane de dolari.

Sri Lanka, țară cu 22 de milioane de locuitori, este puternic afectată de o criză istorică, marcată de o severă lipsă de hrană, carburanți și medicamente. Insula se confruntă de câteva luni cu întreruperi zilnice ale curentului electric, CEB nereușind să cumpere petrolul necesar funcționării centralelor termice. Această țară din sudul Asiei, cu o datorie externă de 51 de miliarde de dolari, negociază cu FMI o soluție salvatoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...