Criză în industria auto după suspendarea Programului Rabla

Publicat: 10 iul. 2025, 09:32, de Anamaria Ionel, în ACTUALITATE , ? cititori
Criză în industria auto după suspendarea Programului Rabla
Foto: capital.ro

Incertitudinea prelungită în ceea ce priveşte reluarea Programului Rabla aruncă industria auto într-un blocaj de proporții. În prezent, peste un miliard de euro în tranzacții este înghețat în diverse stadii comerciale. De la producători precum Dacia și Ford, până la rețelele de importatori și dealeri auto, întreaga industrie se confruntă cu pierderi masive.

Scădere abruptă a vânzărilor la Dacia 

Potrivit profit.ro, la Mioveni, Dacia – liderul pieței auto din România – a înregistrat o scădere abruptă a vânzărilor. Dacă în iunie 2024 compania vindea aproape 7.000 de autoturisme, în iunie 2025 a reușit să comercializeze doar 2.738 de unități. Diferența de peste 4.000 de vehicule se traduce într-o pierdere estimată la 80 de milioane de euro. Pe ansamblul primelor luni ale anului, Dacia a raportat un declin de peste 32% al vânzărilor, ceea ce afectează direct producția și întreaga rețea de furnizori.

La Craiova, situația este și mai critică. Ford Otosan a investit 500 de milioane de euro pentru a începe, în 2025, producția primelor modele electrice românești: noul Ford Puma electric și familia Courier. Cu peste 200.000 de mașini produse anual, uzina din Craiova se baza pe programul Rabla pentru stimularea vânzărilor interne. Estimările arată că pierderile generate doar de întârzierea subvențiilor se ridică la 50 de milioane de euro pentru Ford.

Scenarii puse în discuţie 

Săptămâna trecută, ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a organizat o întâlnire cu reprezentanții industriei auto și ai asociațiilor de profil. Potrivit surselor Profit.ro, discuțiile au fost sterile, fără nicio concluzie clară. Mai multe scenarii au fost puse în discuție, dar niciunul nu a fost asumat.

Printre variantele analizate se numără:

  • reluarea programului în vara sau toamna acestui an;
  • amânarea până în 2026, după reducerea deficitului bugetar;
  • anularea completă a uneia dintre componentele programului (fie pentru persoane fizice, fie pentru instituții și companii);
  • finanțarea exclusivă a vehiculelor electrice și hibride plug-in (PHEV), cu excluderea celor cu motoare termice – variantă care ar dezavantaja puternic Dacia.

Termenul avansat pentru o decizie finală este de aproximativ două săptămâni. Între timp, Guvernul ar urma să analizeze toate scenariile posibile.

Ce efecte ar avea sistarea Programului Rabla

Oprirea completă a Programului Rabla ar avea efecte sistemice. Dincolo de pierderile directe ale producătorilor, sute de companii mai mici din lanțul de aprovizionare și distribuție riscă falimentul din cauza blocajelor. În același timp, bugetul de stat ar suferi pierderi semnificative din scăderea colectării de TVA, impozite și contribuții sociale.

Pe de altă parte, reluarea programului ar implica un efort bugetar imediat. Acesta ar putea fi, însă, recuperat rapid prin stimularea consumului și relansarea producției auto.

Programul Rabla 2025 a fost suspendat

Începerea programului Rabla Auto 2025 a fost suspendată cu o zi înainte de pornirea celei mai așteptate etape, cea pentru persoanele fizice. Cele mai mari două asociații ale industriei auto au calificat suspendarea ca fiind o decizie care va avea „impact dezastruos” și una care este „inacceptabilă”.

În 2024, când prima pentru electrice în Rabla Plus s-a înjumătățit, piața acestor mașini a scăzut cu 40%.

Pe 24 iunie, noul ministrul al Mediului, Diana Buzoianu, declara că „vor fi analizate toate programele de la AFM. Vom lua o decizie, în curând, cu privire la toate programele, şi cele care au fost blocate, şi cele care urmau să fie lansate în perioada următoare”.

Din 2005 și până acum, prin programele Rabla au fost casate peste un milion de mașini vechi și s-au cumpărat peste 700.000 de mașini noi. Primul program Rabla s-a ținut în 2005, prima de casare a fost atunci de 3.000 de lei și s-au casat aproape 15.000 de mașini.