Criză în Ucraina: Joe Biden anunță primele sancțiuni. Rusia pierde finanțarea din statele occidentale (Video)

Preşedintele SUA Joe Biden a anunţat, marţi, o „primă tranşă” de sancţiuni care ar trebui să taie finanţările occidentale pentru Rusia şi să vizeze „elitele ruseşti”, precum şi instituţiile financiare.

(Discursul începe la minutul 1:23:00)

„Instituim sancţiuni ample asupra datoriilor suverane ruse. Aceasta înseamnă că tăiem finanţarea occidentală pentru guvernul rus”, a spus preşedintele SUA într-un discurs la Casa Albă.

„Acesta este începutul unei invazii ruse a Ucrainei”, a spus el, cu referire la ultimele declarații și acțiuni ale lui Putin și ale Rusiei. „Vom începe să impunem sancţiuni drept răspuns, sancţiuni care merg mult mai departe de paşii pe care noi şi aliaţii şi partenerii noştri le-am aplicat în 2014. Dacă Rusia merge mai departe cu această invazie, suntem pregătiţi să mergem mai departe cu sancţiunile”, a spus Biden, care a asigurat că SUA va colabora cu Germania pentru a nu mai continua proiectul Nord Stream 2.

Rusia va plăti un preţ şi mai mare dacă va continua agresiunea – inclusiv sancţiuni mai severe, avertizează el. Biden a precizat că a păstrat legătura în mod constant cu liderii europeni, inclusiv cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, iar SUA, aliaţii şi partenerii săi au lucrat la unison. 

„Suntem uniţi în sprijinul nostru pentru Ucraina. Suntem uniţi în opoziţia noastră faţă de agresiunea rusă. Suntem uniţi în hotărârea noastră de a ne apăra alianţa NATO”, a spus preşedintele. Biden a afirmat că nu are intenţia de a lupta cu Rusia, dar promite că va apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO. 

Președintele SUA a anunţat și că a autorizat mişcări suplimentare de forţe şi echipamente militare americane în Europa pentru a întări aliaţii baltici din Estonia, Letonia şi Lituania, după ce Vladimir Putin a ordonat desfăşuarea trupelor în Donbas. „Astăzi, ca reacţiei la răspunsul Rusiei că nu îşi va retrage forţele din Belarus, am autorizat mişcări suplimentare ale forţelor şi echipamentelor americane, deja staţionate în Europa, pentru a consolida apărarea aliaţilor noştri baltici: Estonia, Letonia şi Lituania”, a declarat Biden, adăugând că acestea sunt „mişcări total defensive”. 

„Implementăm sancţiuni de blocare completă asupra a două mari instituţii financiare ruseşti: VEB şi banca lor militară”, a afirmat el. „Implementăm sancţiuni cuprinzătoare asupra datoriilor suverane ale Rusiei. Asta înseamnă că am oprit accesul guvernului Rusiei la finanţarea occidentală. Guvernul nu mai poate strânge bani din Occident şi nu poate tranzacţiona cu noua sa datorie pe pieţele noastre sau pe pieţele europene”, a precizat Biden. 

„Vom impune, de asemenea, sancţiuni elitelor Rusiei şi membrilor familiei acestora. Ei împărtăşesc câştigurile corupte ale politicilor Kremlinului şi ar trebui să împărtăşească şi durerea”, a afirmat preşedintele SUA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...