Criza politică lasă bolnavii cronici fără tratamente. Bolnavii de cancer, cei mai afectați

Publicat: 09 sept. 2021, 16:00, de Mihaela Verdes, în Sănătate , ? cititori
Criza politică lasă bolnavii cronici fără tratamente. Bolnavii de cancer, cei mai afectați
medicament pastile

Actuala criză politică lasă bolnavii fără tratamente, atrage atenția Alianţa Pacienţilor Cronici din România. Cei mai afectaţi sunt bolnavii de cancer şi cei cu HIV/SIDA.


Printre cei mai afectaţi de situaţia actuală sunt pacienţii bolnavi de cancer şi pacienţii cu HIV/SIDA; pentru aceştia din urmă, frica de a nu mai primi tratamentul vital este o constantă în fiecare lună. Medicii fac eforturi disperate de a calcula medicaţia la plic, la bucată, pentru a ajunge la fiecare pacient. Această practică încalcă toate normele legate de farmacovigilenţă, siguranţa medicamentului şi siguranţa pacientului, periclitându-i sănătatea„, se arată într-o scrisoare deschisă a APCR către partidele politice, Ministerul Sănătăţii, CNAS şi Guvern.

Criza de sănătate generată de pandemia de COVID-19 a amplificat problemele cu care se confruntau pacienţii cronici din România în ceea ce priveşte accesul la terapii. Ca şi cum nu era de-ajuns, criza politică actuală acutizează situaţia, săpând mai adânc groapa sistemului de sănătate, lipsindu-l de finanţarea necesară, şi odată cu el şi a pacientului cronic, rămas fără tratamente„,  mai precizează scrisoarea.


1 din 4 pacienți cu HIV nu urmează tratament


„Lipsa fondurilor” destinate acestor programe naţionale de sănătate este semnalată de toate centrele regionale de boli infecţioase din România, atrage atenția Cezar Irimia, președinte APCR.
Irimia susţine că întreruperea tratamentului, chiar şi pentru 1 – 2 zile la pacienţii cu HIV/SIDA, poate altera întreaga schemă terapeutică.

Asta conduce la agravarea stării de sănătate, epuizarea tuturor variantelor de scheme datorită generării de rezistenţă virală la terapie, iar dacă se impune internarea acestor pacienţi, asistenţa medicală este aproape imposibilă, dat fiind faptul că spitalele de boli infecţioase sunt iar pline cu pacienţi COVID-19. În cazul pacienţilor cu cancer, lipsa medicamentelor reprezintă direct condamnare la moarte, deoarece cancerul este o urgenţă, iar majoritatea tipurilor de cancer au o evoluţie fulminantă”, afirmă reprezentanţii APCR.