Cronica săptămânii internaționale. Vatican: Fum alb sau negru? Ucraina: Pace sau război? Europa: Lumină sau întuneric?
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/CRONICA-INTERNATIONALA-BUN.jpg)
Cronica săptămânii internaționale: Lumea nu doarme niciodată. De la pregătirile pentru alegerea noului Suveran Pontif până la jocuri politice, conflicte armate, pene de curent în mai multe state europene dar și Olanda, țara unde arta se fură sau se aruncă la gunoi. Quo vadis, Domine?
Titlurile săptămânii
- Urbi et orbi- Succesiunea Papei Francisc
- Războiul Rusia-Ucraina: Washingtonul amenință din nou că va părăsi negocierile
- Coreea de Nord confirmă pentru prima dată desfășurarea de trupe în Rusia
- Pana de curent masivă în Peninsula Iberică
- Argentina declasifică peste 1.850 de documente despre naziștii care au fugit în această țară
- Surpriză! În Canada, o victorie la limită pentru Partidul Liberal din cauza exceselor lui Donald Trump
- Israel: În vizorul lui Netanyahu, șeful Shin Bet anunță că își va părăsi funcția în iunie
- China respinge acuzațiile privind originea COVID-19 și susține că a apărut în SUA prima oară
- O operă de artă de Andy Warhol aruncată accidental la gunoi în Olanda
Urbi et orbi- Succesiunea Papei Francisc
Conclavul care va alege următorul papă se va deschide pe 7 mai
Capela Sixtină a fost închisă începând de luni, 28 aprilie, în așteptarea întâlnirii celor 135 de cardinali convocați pentru a desemna succesorul lui Francisc.
Fum alb, fum negru? Cardinalii reuniți în conclav se vor întâlni miercuri, 7 mai, pentru a alege noul papă, în urma morții lui Francisc, survenită pe 21 aprilie, a anunțat luni agenția de știri italiană Ansa.
Capela Sixtină, care va găzdui evenimentul, este acum închisă, au anunțat luni și Muzeele Vaticanului. „Vă rugăm să rețineți că capela va fi închisă publicului începând de luni, 28 aprilie 2025, în scopul conclavului”, se precizează pe site-ul web, care este vizitat de milioane de oameni în fiecare an.
În timpul conclavului, care are loc conform unei ceremonii dezvoltate de-a lungul secolelor, cei 135 de cardinali chemați la vot (cu vârsta sub 80 de ani) se vor aduna acolo pentru a alege în cel mai mare secret un succesor al lui Francisc. Votul poate dura câteva zile. Numele liderului a peste 1,4 miliarde de catolici va fi apoi anunțat „urbi et orbi” la sfârșitul conclavului.
Războiul Rusia-Ucraina: Washingtonul amenință din nou că va părăsi negocierile
Casa Albă își înăsprește tonul și le cere lui Vladimir Putin și lui Volodimir Zelenski să facă „propuneri concrete”.
Din ce în ce mai frustrate, Statele Unite au îndemnat marți Rusia și Ucraina să facă „propuneri concrete” pentru a pune capăt războiului, altfel își vor înceta medierea.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la rândul său, a cerut să nu se ofere „cadouri” de teritorii omologului său rus, în timp ce Washingtonul pare să ia în considerare recunoașterea regiunilor ocupate de Moscova. „Am ajuns la un punct în care ambele părți trebuie să facă propuneri concrete pentru a pune capăt acestui conflict”, a declarat reporterilor purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, spunând că a citit un mesaj de la șeful ei, Marco Rubio. Dacă nu se înregistrează progrese, ne vom retrage din calitatea de mediatori în acest proces.”
Donald Trump, la rândul său, a declarat marți că președintele rus Vladimir Putin își dorește pacea.
„Cred că visul lui era să preia controlul asupra întregii țări”, dar „din cauza mea, nu va reuși să o facă”, a declarat republicanul la ABC. „Cred că vrea”, i-a răspuns Trump reporterului postului american de televiziune, care l-a întrebat dacă acesta crede că Putin vrea să pună capăt conflictului.
Coreea de Nord confirmă pentru prima dată desfășurarea de trupe în Rusia
De luni de zile, câteva mii de soldați nord-coreeni luptă în Ucraina. Această confirmare vine după ce Moscova a revendicat sâmbătă recucerirea completă a regiunii sale de frontieră Kursk.
Coreea de Nord a confirmat pentru prima dată că a trimis trupe în Rusia, a relatat luni agenția de știri de stat KCNA, precizând că soldații săi au ajutat Moscova să recucerească zone din regiunea Kursk din Rusia, care se aflau sub control ucrainean timp de luni de zile.
KCNA a explicat că „subunități” ale „forțelor armate” nord-coreene au „participat la operațiunile de eliberare a zonelor Kursk ocupate”, asigurând că efortul de război al acestor soldați s-a „încheiat victorios”.
„Cei care au luptat pentru dreptate sunt cu toții eroi și reprezentanți ai onoarei patriei”, a declarat liderul nord-coreean Kim Jong Un, citat de KCNA. El a adăugat că un monument care comemorează „isprăvile bătăliei” va fi ridicat în curând în capitala Phenian.
Pana de curent masivă în Peninsula Iberică
Peninsula Iberică a fost grav afectată luni de una dintre cele mai severe pene de curent din istoria sa recentă, după dispariția inexplicabilă a 15 gigawați de energie din rețeaua electrică spaniolă. Incidentul, descris de premierul Pedro Sánchez drept „fără precedent”, a dus la destabilizarea rețelelor electrice din Spania și Portugalia și la deconectarea automată a sistemului iberic de la restul Europei.
Potrivit autorităților spaniole, la ora 12:33 (ora locală), o cantitate echivalentă cu 60% din consumul național de energie a dispărut brusc timp de cinci secunde. Eduardo Prieto, directorul operatorului de rețea Red Eléctrica, a explicat că o „oscilație foarte puternică a rețelei” a provocat pana de curent prin deconectarea rețelei electrice iberice de la sistemul european, la ora 12:38.
Deși cauza exactă a penei de curent nu a fost stabilită, premierul Sánchez a declarat că „nicio ipoteză nu este exclusă”, inclusiv posibilitatea unui atac cibernetic.
Argentina declasifică peste 1.850 de documente despre naziștii care au fugit în această țară
Autoritățile argentiniene au declasificat recent peste 1.850 de documente care oferă o imagine detaliată asupra activităților desfășurate de naziști în Argentina și în alte țări sud-americane, imediat după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.
Informațiile, acum disponibile pe portalul oficial al statului argentinian, includ detalii despre figurile marcante precum Adolf Eichmann, Josef Mengele, Klaus Barbie și Erich Priebke.
Publicarea acestor materiale face parte dintr-un efort mai larg de transparentizare inițiat de președintele Argentinei, Javier Milley. Documentele, structurate în dosare tematice, nu se limitează doar la faptele comise de criminalii de război naziști refugiați în America de Sud, ci includ informații despre activitățile armatei argentiniene în timpul regimului militar din perioada 1976–1983.
Surpriză! În Canada, o victorie la limită pentru Partidul Liberal din cauza exceselor lui Donald Trump
Este victoria la limită a Partidului Liberal în alegerile legislative o realizare uriașă sau o mică dezamăgire? Având în vedere ultimele luni și un 2024 cataclismic pentru fostul prim-ministru Justin Trudeau, nimeni nu se aștepta ca acest partid, la putere din 2015, să câștige un al patrulea mandat consecutiv.
Însă schimbarea spectaculoasă a opiniei canadiene din ultimele săptămâni, în urma declarațiilor scandaloase ale lui Donald Trump despre o posibilă anexare americană a Canadei, le-a dat chiar speranță în ultimele zile cu privire la posibilitatea de a găsi un guvern majoritar la Ottawa.
Israel: În vizorul lui Netanyahu, șeful Shin Bet anunță că își va părăsi funcția în iunie
De la sfârșitul lunii martie, prim-ministrul israelian a inițiat proceduri pentru demiterea lui Ronen Bar, șeful puternicului serviciu de securitate internă.
După săptămâni de tensiuni cu premierul Benjamin Netanyahu, șeful Securității Interne a Israelului, Ronen Bar, a anunțat luni, 28 aprilie, că va demisiona din funcția de șef al Shin Bet în iunie. „După 35 de ani de serviciu, pentru a permite un proces ordonat de numire a unui succesor permanent și o predare profesională, îmi voi încheia atribuțiile pe 15 iunie”, a declarat el în timpul unei ceremonii memoriale în cadrul agenției sale.
Serviciul de informații intern, care se ocupă de investigațiile antiteroriste, se află în centrul unei bătălii politice tot mai ample. Benjamin Netanyahu a inițiat la sfârșitul lunii martie proceduri pentru a-l demite pe Ronen Bar, susținând că acesta și-a pierdut credibilitatea. O manevră înghețată temporar de Curtea Supremă.
Ronen Bar a contestat demiterea sa intentând un proces care a divizat profund țara. Într-o declarație sub jurământ emisă luni, 21 aprilie, el l-a acuzat pe prim-ministrul israelian că i-a cerut loialitate personală și că a luat măsuri împotriva cetățenilor israelieni implicați în protestele antiguvernamentale.
Demiterea sa este contestată în special de opoziție, care o consideră un semn al unei derive autocratice a puterii, și de procurorul general al statului.
China respinge acuzațiile privind originea COVID-19 și susține că a apărut în SUA prima oară
China respinge ideea că SARS-CoV-2 își are originea în Wuhan, acuzând Washingtonul de politizarea subiectului și că virusul ar fi apărut de fapt în SUA mai devreme decât a fost declarat în mod oficial şi mai devreme decât a izbucnit în China.
Potrivit unei cărți albe publicate miercuri, 30 aprilie, de Biroul de informare al Consiliului de Stat, de la izbucnirea COVID-19, China a alocat în mod constant resurse semnificative studiilor colaborative privind originile virusului, implicând atât oameni de ştiinţă chinezi, cât şi internaţionali, scrie Agerpres.
Tot în carte este relatat faptul că China a iniţiat cercetări în domenii esenţiale precum epidemiologia clinică, epidemiologia moleculară, epidemiologia mediului şi epidemiologia animalelor gazdă și a cooperat îndeaproape cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru a studia originea virusului în spiritul responsabilităţii globale şi transparenţei.
De asemenea, raportul evidențiază că în cercetări precum „Studiul global al OMS privind originile virusului SARS-CoV-2: Studiul comun OMS-China”, s-au realizat investigaţii epidemiologice sistematice, s-au ocupat cu urmărirea moleculară şi cu depistarea rezervoarelor de infecţie.
Studiile privind analizarea căilor de transmitere au exclus posibilitatea ca Wuhan să fie originea naturală a virusului SARS-CoV-2 şi au ajuns la concluzia că o scurgere în laboratorul din Wuhan este extrem de improbabilă.
O operă de artă de Andy Warhol aruncată accidental la gunoi în Olanda
Municipalitatea din Maashorst și-a dat seama la sfârșitul anului 2024 că pierduse din greșeală aproximativ cincizeci de lucrări, inclusiv o serigrafie a artistului american, Andy Warhol. Anchetatorii au ajuns la concluzia, acum câteva zile, că probabil fusese aruncat.
Povestea a început în ianuarie 2022. Cele două orășele Uden și Landerd, din sudul Olandei, s-au unit pentru a crea o nouă municipalitate: Maashorst. Primăria orașului Uden a devenit apoi cea a noii aglomerări.
Un consilier municipal a propus atunci vânzarea unora dintre lucrările expuse în primăria din Uden, pentru a acoperi bugetul cultural al municipalității, care este deficitar, explică Le Figaro. Colecția a inclus o prețioasă serigrafie a reginei Beatrix, care a fost la putere din 1980 până la abdicarea sa din 2013, creat de Andy Warhol ca parte a unei serii de portrete ale unor regine numite „Regine domnitoare” (inclusiv regina Elisabeta a II-a a Angliei, regina Margareta a II-a a Danemarcei și regina Ntombi Tfwala a Eswatini).
Problemă: nimeni din noua municipalitate nu știe unde au fost depozitate lucrările
În plus, nimeni nu-și amintește să le fi văzut de la renovare. O echipă independentă de anchetatori a fost însărcinată să facă clarificări în cazul dispariției lor. Mai mulți angajați și oficiali aleși sunt audiați. După cinci luni de investigații, echipa a concluzionat că „nu este posibil să se determine cu certitudine soarta operelor de artă dispărute” în „absența unor proceduri de gestionare adecvate” și a unor „îndrumări pentru înregistrarea, depozitarea, conservarea și securitatea operelor”. Pe scurt: municipalitatea a făcut ce a vrut.
Totuși, anchetatorii au adăugat: „putem confirma că mai multe lucrări, inclusiv probabil serigrafia lui Andy Warhol, au fost deteriorate în timpul lucrărilor și au ajuns la colectarea deșeurilor voluminoase”.
În acest caz, opera creatorului mișcării Pop Art este probabil distrusă, întrucât, potrivit Le Figaro care citează un curator al unui muzeu olandez, aceste serigrafii sunt „realizate pe hârtie” și, prin urmare, sunt deosebit de fragile.
O gafă estimată la 40.000 până la 50.000 de euro doar pentru opera lui Warhol, potrivit unui specialist intervievat de New York Times.
În timpul anchetei, un consilier a ridicat posibilitatea ca lucrarea să fi fost furată de unul dintre angajații primăriei – „ca Warhol trebuie să fie atârnat pe peretele uneia dintre casele noastre”. Totuși, această teorie nu este foarte credibilă în ochii anchetatorilor și ai primăriei. „Este puțin probabil ca operele de artă dispărute să fie găsite vreodată”, a declarat primarul din Maashorst săptămâna trecută într-o scrisoare adresată consiliului municipal.