Crucile lui Arafat

Ați văzut, ați auzit, ați aflat? O fi bine, o fi rău, o fi exagerat, o fi de Doamne ferește? Raed Arafat a pus cruci roșii pe litoral. Geamanduri, ca să fiu exactă. Dar în formă de cruci.

Pe sistemul două la prefectură, două la primărie, Arafat zice că numai cinci astfel de geamanduri au fost distribuite: două la Mamaia, una la Eforie Nord/ Eforie Sud, una la Vama Veche şi una la Saturn. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, care a incitat turiștii, salvamarii, lumea, în general, s-a arătat deranjat de critici și de nemulțumirile oamenilor, spunând că toate sunt nefondate și fără temei.

Lume rea, bre, adicătelea. Căci, crucile roșii distribuite pe litoral au scopul de a atrage atenția asupra pericolului de înec. „Am comis-o din nou! Am încercat să facem ceva care să sporească acţiunile de prevenire a înecurilor pe durata sezonului de vară. Un proiect gândit acum doi ani de specialişti şi finanţat din fonduri non-guvernamentale, care are ca scop semnalarea, într-un mod foarte vizibil, a zonelor periculoase unde au avut loc mai multe înecuri în ultimii ani.

Ca să fie vizibil şi să atragă atenţia, nu putea fi o mică minge plutitoare, fiind necesară o vizibilitate mai mare când te apropii de zona de pericol. Ideea unei cruci de culoare roşie poate fi interpretată în mai multe feluri, însă ea semnalează pericolul de la distanţă, iar când te apropii de ea şi mai mult, poţi citi şi textul de avertizare, atrăgându-ţi atenţia că deja eşti foarte aproape de pericol”, a scris Raed Arafat pe facebook, citat de Agerpres.

De altfel, Raed Arafat a mai făcut declarații pe baza geamandurilor în formă de cruce pe care tocmai le-a împărțit pe litoral: „Poate din lipsă de subiecte în spaţiul public şi prin grija unor personaje care indiferent ce am face, tot prost e, s-a umplut facebook şi media de comentarii, inclusiv a unor ‘aşa zişi responsabili’ în domeniul salvării din mare, pentru care interesul principal este de a ‘nu deranja şi a se înscrie în trendul criticilor’ în loc de a fi interesaţi de salvarea de vieţi şi de implementarea unor metode inovative cu probabilitatea ca prin noile metode câteva vieţi să fie salvate.

Un ‘specialist’ din cadrul Asociaţiei de Salvamari spunea că ‘nu putem crucifica litoralul Mării Negre’! Cu siguranţă a vedea o geamandură roşie cu o cruce de la distanţă are un impact mult mai mic decât a vedea sub nasul tău, şi al copiilor tăi, cum se scoate un înecat de către Salvamar şi pompieri şi ulterior încercarea de a-l readuce în viaţă în public de către echipajele SMURD şi ale Ambulanţei.

Este mult mai traumatizant pentru un adult, şi mai ales pentru un copil, să vadă o resuscitare şi o persoană declarată decedată decât să vadă o geamandură la distanţă care îi avertizează pe aventurieri, pentru ultima dată, înainte de a se transforma într-un înecat salvat, înecat resuscitat, cu sau fără sechele, sau într-un decedat”, a apreciat şeful DSU. El a calificat criticile la adresa geamandurilor drept „atacuri nefondate”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cel mai valoros scriitor român a fost respins de Academie. În...

Propunerea ca Mircea Cărtărescu, unul dintre cei mai valoroși autori români contemporani, să fie acceptat în Academia Română a primit doar două voturi, fiind...

Un nou indicent în Pasajul Unirii. Tragedie evitată în ultimul moment

La o săptămână de când un autocar a distrus  limitatorul de înălțime al Pasajului Unirii din București și a murit un turist, un nou...