Crupul, o nouă complicație a variantei Omicron, observată la copii

Publicat: 19 mart. 2022, 22:00, de Puterea.ro, în ACTUALITATE , ? cititori
Crupul, o nouă complicație a variantei Omicron, observată la copii

În timp ce epidemia de Covid-19 dă semne clare de revenire, după o relativă perioadă de calm, medicii din Boston vin cu o constatare ce nu poate fi neglijată. Infecția cu varianta Omicron în cazul copiilor este legată de o nouă complicație: crupul.

Între martie 2020 și ianuarie 2022, medicii de la spitalul pediatric din Boston, Massachusetts, au diagnosticat 75 de copii, mai mulți băieți sub vârsta de 2 ani. cu crup. Medicii au observat că 80% dintre cazurile de crup au fost depistate în timpul valului de Omicron. Important este că niciun copil dintre cei îngrijiți în spitalul din Boston nu a decedat de crup. Din cei 75 de copii cu crup, în cazul a 12% starea lor de sănătate a impus spitalizare, iar din cei 12%, jumătate au avut nevoie de îngrijire medicală în secții de terapie intensivă.

Este o delimitare foarte clară între momentul când Omicron a devenit variantă dominantă și momentul când noi am început să observăm o creștere a numărului pacienților afectați de crup, explică dr. Ryan Brewster de la Spitalul pentru copii din Boston, autorul principal al acestui studiu, publicat în revista Pediatrics. Una dintre posibilele explicații ar putea fi faptul că varianta Omicron ”preferă” căile respiratorii superioare.

Ce este crupul

Crupul sau laringo-traheo-bronșita este o afecțiune care apare în general după o infecție virală, cum ar fi răceli sau în cazurile acestea, Covid-19, la copii între 6 luni și 6 ani. Boala se manifestă prin inflamarea laringelui, jenă la respirație, stridor (respirație șuierătoare), tuse zgomotoasă, ”lătrătoare”, tipică pentru crup. Cazurile moderate de crup sunt îngrijite la domiciliu sub îndrumarea medicului de familie, subliniază dr. Doina Mihăilă, medic de familie.

În cazul formelor severe sau când tratamentul prescris și administrat la domiciliu nu dă rezultate, este necesară prezentarea la camera de gardă. Sunt posibile administrarea de glucocorticoizi și de oxigen. Prognosticul vital este unul bun. După 1-3 zile de spitalizare, copiii se externează.