Cseke Attila: Asigurăm finanţarea, din fonduri europene, pentru construcţia a 124 de creşe noi

Ministerul Dezvoltării, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), va construi 124 de creşe noi, moderne şi prietenoase cu mediul, care vor asigura 7.450 de locuri suplimentare în creşele de stat pentru cei mici.

Dintre acestea, au fost semnate contractele de finanţare pentru primele 64, a anunţat miercuri ministrul Cseke Attila.

El a amintit că, la data de 1 septembrie, a semnat, în prezenţa premierului Nicolae Ciucă, primele 9 contracte de finanţare pentru construcţia unor creşe cu finanţare europeană, alte 55 de contracte fiind semnate ulterior. Astfel, 64 dintre cele 124 de creşe au primit deja finanţare, iar celelalte 60 urmează să fie anunţate în curând, a adăugat ministrul Dezvoltării, potrivit unui comunicat al MDLPA.

Noile creşe, construite după proiectul-tip al ministerului, vor avea săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivităţi, bucătărie şi spălătorie proprii, cabinet medical, spaţii administrative şi spaţiu de joacă amplu, în aer liber. Clădirile vor fi dotate cu panouri solare şi fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie şi apă caldă din surse regenerabile, potrivit MDLPA.

În 2021, Ministerul Dezvoltării a demarat un program guvernamental ambiţios, cu finanţare de la stat, de construire de creşe noi, pentru care a asigurat şi o legislaţie şi reglementări moderne, înlocuind normativele în vigoare de zeci de ani. Totodată, MDLPA a asigurat şi un proiect-tip pentru construcţia creşelor eficiente din punct de vedere energetic şi prietenoase cu mediul, care vine în sprijinul autorităţilor locale şi va facilita construcţia creşelor, precizează comunicatul de presă.

Acum, Ministerul Dezvoltării asigură finanţarea, din fonduri europene, a acestor investiţii în proporţie de 100%, inclusiv costurile racordării creşelor la utilităţi, iar autorităţile locale nu vor fi nevoite să asigure contribuţie proprie. Astfel, se vor elibera fondurile guvernamentale asigurate în acest scop, din care se vor putea construi alte creşe.

Lista celor 64 de creşe care urmează să fie construite cu finanţare europeană poate fi consultată pe site-ul MDLPA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

India va depăși China la numărul de locuitori, în acest an

India ar putea fi țara cea mai populată din lume până la mijlocul acestui an, depășind China cu aproape trei milioane de locuitori, potrivit...

Documentele care demască mafia de la Transporturi. Fami(g)lia de la CNAB,...

Mai multe documente care dovedesc, negru pe alb, implicarea ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, a directorului CNAB, George Dorobanțu, și a unor acționari ROMPREST într-oafacere...