Cu cât vor crește pensiile. Pe ce variantă merge PNL

Publicat: 07 nov. 2022, 18:49, de Florentin Lucaniuc, în ACTUALITATE , ? cititori
Cu cât vor crește pensiile. Pe ce variantă merge PNL
Cîțu Sistemul de pensii private

Creșterea pensiilor a fost motiv de dispută în Coaliție, în ultimele luni. PSD și PNL pare că nu ajung deloc la un acord privind procentul cu care vor crește veniturile seniorilor României. Nicolae Ciucă a avansat un procent de creștere de 15%, ca propunere finală venită din partea liberalilor.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, la finalul Biroului Politic Naţional al PNL de luni, că partidul va propune coaliţiei o creştere a pensiilor de 15%, în cazul în care bugetul pentru anul viitor va permite acest lucru.

„Am discutat la nivelul partidului că trebuie să găsim soluţia prin care să acoperim creşterea inflaţiei care e de peste 15%. Dacă bugetul va permite, propunerea PNL este de 15%”, a afirmat Nicolae Ciucă, întrebat luni la finalul BPN al PNL ce procent pentru majorarea pensiilor va propune în coaliţie.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat miercuri, despre creşterea pensiilor, că i se pare un pic incorect să mărească o pensie de 18.000 de lei cu 2.700 de lei. El a precizat că doreşte totuşi să fie corecţi cu toată lumea, şi pentru cei cu venituri mai mari dar mai ales pentru cei cu venituri mai mici.

De asemenea, ministrul Muncii Marius Budăi  a precizat că la nivel guvernamental se discută despre o majorare a pensiilor cu 10 la sută, plus sprijinirea pensionarilor cu pensii mici şi a categoriilor vulnerabile mai ales pe perioada iernii.

O decizie finală va fi luată, însă, în cadrul coaliţiei, iar aceasta va fi anunţată de liderii coaliţiei de guvernare. În prezent, potrivit lui Budăi, este în lucru bugetul pe anul 2023.

Boloș, împotriva pensiilor „nesimțite”

”În privinţa pensiilor obraznice, nesimţite, trebuie să le găsim un sistem de impozitare sau de contribuţie la fondul de solidaritate pentru sărăcie, este şi aceasta o alternativă, depinde care va fi forma. Că va fi impozitare sau că va fi contribuţie specială, că se va crea acest fond, alternativele de discuţie care sunt dezbătute la nivelul Comisiei cam acestea sunt, pe fon trebuie rezolvată problema acestor pensii nesimţite”, a spus ministrul.

Întrebat ce înţelege prin pensii nesimţite, ministrul a răspuns: ”Care depăşeşte un anumit prag valoric”.

”O primă cifră care îmi vine în mine, îmi asum, orice pensie care depăşeşte salariul preşedintelui României mi se pare că se încadrează în această categorie a pensiilor care trebuie supraimpozitate”, a afirmat Boloş.

El a precizat că ”ce trebuie să se înţeleagă este că practic se discută despre impozitarea acestor pensii nesimţite, că se discută despre această aşezare în normalitate a modalităţii de calcul a pensiilor speciale şi nu se desfiinţează pensiile speciale”.

”Acestea sunt informaţiile pe care trebuie să le avem în vedere şi nu să creăm panică printre beneficiarii pensiilor speciale”, a mai afirmat Boloş.

Ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene a ţinut să precize că, potrivit Raportului Băncii Mondiale, pensiile militare sunt excluse din pachetul acesta de măsuri.

”Aşa cum arată raportul, spune raportul că nu trebuie să venim cu măsuri care să privească încadrarea acestora în aşa zisa normalitate”, a afirmat el.

Boloş a ţinut să mai arate că în raport, pensiile din Ministerul de Interne, pensiile din sistemul de ordine publică sunt incluse în categoria pensiilor speciale, ”Aceasta este oponia dumneaor, eu nu face decât să prezint această opinie”, a mai afirmat el.