Cu cine a vorbit Putin? Cu soldații răniți sau cu gărzile lui de corp?

Lumea informată a Rusiei și a Ucrainei, dar nu doar, nu știe, încă, dacă să aplaude sau s-o zică pe-aia cu sictir. De ce? Păi, uite de-asta. Televiziunea publică din Rusia a transmis o știre conform căreia Vladimir Putin a vizitat un spital cu soldați răniți în Ucraina. Soldați ruși, se înțelege.

Conform imaginilor, președintele, însoțit de ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și-a tras un halat alb și a mers la patul unor răniți. Să știe ce fac, să le transmită sănătate, să le ia, dacă se poate spune astfel, pulsul. Sigur, în timp ce unora gestul li se pare omenesc, cetățenesc, altruist, corect, altora, și aici vorbim mai ales despre internauții ruși și despre oficialitățile și presa din Ucraina, doar o punere – proastă, în scenă a serviciilor secrete de la Moscova, cu scopul ca liderul rus să dea bine la popor, la lume, la simpatizanți.

De fapt, vizita asta are, ca să zic așa, două fațete. Cea oficială, propovăduită, transmisă la tv e că liderul de la Kremlin a venit la spital ca să-i întâlnească și să-i încurajeze pe militarii ruși răniți în operațiunea specială din Ucraina. Cea vehiculată de opozanți, după cum notează publicația ucraineană Segodnia, care citează Medialeaks, este că soldații care apar în imaginile cu vizita lui Putin au apărut și în alte înregistrări video sau fotografii.

Și chestia e că ei ar cam fi gărzi de corp ale președintelui Putin ori alți ofițeri apropiați acestuia. Imaginile prezentate de presa rusă au pus internauții pe gânduri, căci, ceva nu era cum ar trebui. Cei doi răniți vizitați de Putin păreau sănătoși. Fără bandaje, fără răni, fără proteze. Deh, cum au răniții de pe front care au nevoie de intervenții medicale, de tratament, îngrijiri riguroase de specialitate.

Deci, părând că n-au buba, dar, în poziție militărească, de drepți în fața unui superior. Doar mâna dusă la chipiu lipsește. Ba, mai mult, din observații pertinente, lumea a mai dedus că paturile sunt fără cearșafuri, pe noptiere nu e nimic, nici măcar o pastilă, și nici altceva nu arată că salonul este unul ocupat de doi răniți. Așa că, de la aceste suspiciuni, au început căutările.

Despre unul dintre cei doi soldați vizitați de Putin s-a constat că seamănă al naibii de bine cu un ofițer al FSB (serviciul secret al Rusiei) sau FSO (serviciul de securitate a demnitarilor și pază a obiectivelor) care l-a însoțit pe președintele rus în mai misiuni. Sursa citată arată că unul dintre „soldații ruși răniți” are experiență la pozat și intrat în roluri, căci, nu de mult, îl juca pe un muncitor de la uzina de compresoare din Celiabinsk, care îl întâmpina călduros pe Putin, aflat în vizită.

Noi, de ce să ne dăm rotunzi, n-am făcut studiu de caz. Cităm numai din alții care au făcut. Așa că, dacă această vizită spitalicească e doar o punere proastă în scenă, serviciul de PR al președintelui rus, ca și toți consilierii și toți participanții la cacialma, ar trebui să se recalifice la locul de muncă. Astfel de scăpări – pe care niște elevi de gimnaziu nu le-ar avea, sunt impardonabile la un așa nivel. Dacă, însă, vizita și soldații au fost pe bune, bifăm și noi că Vladimir Putin, pentru prima dată în cele 93 de zile de război, și-a vizitat soldații răniți.

În halatul lui alb, Vladimir Putin a avut dialogurile de mai jos cu soldații:

– Unde este familia ta?

– În Republica Kabardino-Balkară.

– Deci vrei să servești patria?

– Desigur.

– Atunci asta vei face.

– Mulțumesc.

– Soția și copiii mei sunt în Nijni Novgorod.

– Ții legătura cu ei?

– Da, domnule.

– Își fac griji pentru tine?

– Da, domnule.

– Ei bine, ai răbdare. Nu te-au vizitat până acum?

– Nu, domnule.

– Vor vedea asta și vor vedea că ești pe mâini bune.

Moscova a declarat că are 1.351 de militari morți în Ucraina și peste 3.800 de răniți. De cealaltă parte, ucrainenii susțin că au ucis aproape 30.000 de soldați.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole