Cu ochii pe antreprenorii turci Guvernul ignoră istoricul dezastrelor produse de alte firme de construcții. Cazul Strabag (video)

Publicat: 17 feb. 2023, 07:42, de Cezar Amariei, în News , ? cititori
Cu ochii pe antreprenorii turci Guvernul ignoră istoricul dezastrelor produse de alte firme de construcții. Cazul Strabag (video)

Neregulile grave din imobiliare, dezvăluite de cutremurele din Turcia, au determinat Guvernul României să solicite verificarea lucrărilor făcute de antreprenorii respectivi în țara noastră. Măsura este una unilaterală și nu vizează și alte firme ce au generat la rândul lor catastrofe în construcții. Este cazul Strabag, ce a plătit o despăgubire de 200 de milioane de euro după ce a fost implicată în prăbușirea clădirii Arhivei de Stat din Köln.

Primul ministru Nicolae Ciucă anunța joi constituirea formală a comitetului interinstituţional ce va face verificări la antreprenorii turci.

„Va trebui să verificăm, dincolo de nereguli, pentru că aici nu este vorba de ceea ce se întâmplă, oricum firmele respective au fost introduse în lista de sancţiuni şi supuse prevederilor legale din Turcia.

Pe mine mă interesează, şi pe noi trebuie să ne intereseze, dacă au construit în România şi acolo unde au construit să mergem să facem verificări şi să constatăm care este starea de rezistenţă a construcţiilor respective. Asta este ceea ce mă interesează în mod deosebit” a declarat premierul.

Colapsul Arhivei de Stat din Köln

Pe 3 martie 2009, între 14 și 15 ora Germaniei, clădirea „Historisches Stadtarchiv” aflată la câteva sute de metri de Domul din Köln a dispărut în câteva minute înghițită de un crater de aproape 70 de metri.

Sub tonele de moloz și-au pierdut viața două persoane (un adevărat miracol că numărul victimelor a fost atât de mic) și au dispărut sute de mii de acte, documente, hărți, testamente și colecții particulare. Pagubele estimate depășeau un miliard de euro.

Un martor ocular scăpat ca prin minune din cafeneaua de la parterul clădirii spunea pentru Deutsche Welle: „s-a prăbușit ca într-un film de groază, apoi și celelalte doua clădiri de patru etaje s-au înclinat și au căzut”.

În subteranul din zonă se construia, de mai bine de 10 ani, o nouă linie de metrou.

Înțelegere extrajudiciară

După 11 ani de anchete și procese, în iunie 2020, s-a ajuns la un verdict final: Orașul Köln, compania Kölner Verkehrs – Betriebe și consorțiul Nord-Süd-Stadtbahn Köln Los Süd, în care filiala Strabag Ed. Züblin AG participă cu o treime, au convenit la o înțelegere extrajudiciară.

Toate pretențiile municipalității au fost acoperite de plata a 600 milioane de euro de către constructori. Consorțiul a convenit, de asemenea, reamenajarea și finalizarea extinsă a carcasei structurale a instalației de comutare a traseului, precum și integrarea unui spațiu pentru un viitor memorial. Toate din fonduri proprii.

Cota aferentă Grupului Strabag din despăgubiri se ridica la 200 de milioane de euro. Deși extrem de mare, plata sumei nu a afectat veniturile grupului Strabag SE, fiind acoperită cu asigurări și provizioane de risc.

„Având în vedere problema extrem de complexă cu privire la cauza prejudiciului, care a ținut toate părțile implicate ocupate mai mult de 11 ani și probabil le-ar fi ținut ocupate încă 10-15 ani, iar după analizarea intensă a tuturor opțiunilor, noi considerăm că acordul încheiat este rezonabil – nu numai pentru toți participanții la proiect, ci și pentru acționarii noștri”, declara atunci Thomas Birtel, CEO Strabag SE și președinte al Consiliului de Supraveghere al Ed. Züblin AG, conform publicației The Construction Index.

Strabag în România

La momentul incidentului din Köln, Strabag activa deja de ani buni în românia. Activă pe piața românească din anul 1991, și-a stabilit sediul social în București în anul 1994.

În prezent, grupul are filiale în toate regiunile importante din România. Societatea operează în toate sectoarele de construcții, în special în segmentele Infrastructură de transport și Construcții de clădiri și inginerie civilă, precum și în proiecte de construcții de mediu.

Cunoscută pentru implicarea în lucrări de mare infrastructură, cum ar fi construcția autostrãzii Brașov – Târgu Mureș – Cluj – Oradea sau extinderea și modernizarea aeroportului Baia Mare, grupul este angajat și în segmentul construcțiilor civile. Execută construcții de birouri, rezidențiale și comerciale, precum și executarea fundațiilor de beton pentru parcuri eoliene și lucrări de întreținere în instalațiile de rafinare.

În afară de marca Strabag, grupul activează în România sub numele de ARL, BHG, MINERAL, BITUNOVA, DRUMCO, SAT, STRABAG Facility Management, TPA şi ZÜBLIN.