Cu un guvern aproape inexistent, o țară riscă să dispară

Publicat: 27 aug. 2020, 17:32, de Roxana Roseti, în POLITICĂ , ? cititori
Cu un guvern aproape inexistent, o țară riscă să dispară
Liban țara

Țara unde guvernul este, practic, inexistent în acest moment, e Libanul. Iar Franţa avertizează că există riscul dispariţiei acestei țări. „Astăzi, riscul este dispariţia Libanului, aşa că trebuie luate aceste măsuri”.

Astfel s-a exprimat ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian. Acesta și-a reiterat apelul la formarea rapidă a unui guvern, la postul de radio RTL. Jean-Yves Le Drian a mai făcut și alte declarații în sensul menționat. „Negociază între ei pentru a obţine un consens asupra inacţiunii. Acest lucru nu mai este posibil şi o spunem cu tărie”.

Țara e pe marginea prăpastiei

Ministrul francez de Externe a repetat la RTL că fiecare ştie ce trebuie să facă. Dar nu mai există guvern în acest moment în Liban. Și a subliniat că țara este pe marginea prăpastiei. „Jumătate din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei, tineretul este dezorientat, şomajul este înspăimântător, inflaţia este stupefiantă”.

De aceea, trebuie format un „guvern de misiune”, potrivit spuselor lui Le Drian, citat și de AFP. Care să poată pune rapid în aplicare „reforme indispensabile, pentru că altfel comunitatea internaţională nu va răspunde apelului. Ministrul a subliniat că nu va fi semnat un cec în alb pentru un guvern care nu pune în aplicare reformele. Reforme pe care toată lumea le ştie, după cum a insistat el. Invocând în special reforma serviciilor publice şi a sistemului bancar. Premierul libanez Hassan Diab şi echipa sa au demisionat pe fondul criticilor de neglijenţă generală. După explozia în port a mai multor mii de tone de nitrat de amoniu care a făcut circa 180 de morţi. La peste două săptămâni de la demisia guvernului Diab, preşedintele Michel Aoun nu a fixat încă data consultărilor parlamentare. Pe baza căror ar urma să fie desemnat un nou şef al guvernului.