Culturile de ambrozie au invadat Sectorul 1

Creșterea temperaturilor din ultima perioadă a făcut ca vegetația din Capitală să explodeze, dar, în același timp, mai multe zone au fost invadate de culturile ad-hoc de ambrozie.

Ambrozie la tot pasul în Cartierul Henri Coandă

Una dintre zonele din București unde culturile haotice de ambrozie au apărut ca ciupercile după ploaie este zona Sectorului 1. Astfel, în Cartierul Henri Coandă din nordul Capitalei, au apărut adevărate lanuri de ambrozie atât pe zonele virane din cartier și în apropierea căilor de acces, dar și pe terenurile unde se află locuințe ANL încă nerecepționate de proprietari.

De asemenea, culturi de ambrozie au apărut și în alte zone din Sectorul 1, cum ar fi cea de pe strada Mitropolit Andrei Șaguna (vezi FOTO). 

Trebuie precizat că ambrozia este una dintre cele mai răspândite buruieni, cunoscută sub denumirea populară de iarba de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustei, în funcție de zonă, iar ambrozia produce o cantitate mare de polen care conține multiple fragmente extrem de alergizante.

Cadrul legal-da, amenzi mari, dar ba

Trebuie precizat că în ședința Guvernului din data de 27 ianuarie 2021 a fost adoptată Hotărârea referitoare la modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, aprobate prin HG nr. 707/2018, s-a simplificat procedura de verificare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia.

Practic, cuantumul amenzilor a crescut prin această hotărâre iar controalele vor fi realizate de către autoritățile administraţiei publice locale, prin personal împuternicit de primar, de poliția locală sau de către comisari ai Gărzii Naționale de Mediu.

Totodată, verificarea autorităților administrației publice locale care nu aplică măsurile de control prevăzute de lege poate fi făcută de către o comisie stabilită prin Ordin al Prefectului, care are competența de a sancționa nerespectarea dispozițiilor legale.

Astfel, prin această hotărâre, a crescut și cuantumul amenzilor de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice care nu respectă prevederile legale privind distrugerea buruienii ambrozia.

Deocamdată, Primăria Sector 1 condusă de către userista Clotide Armand nu a dat vreun semn că este preocupată de invazia culturilor de ambrozie de pe raza acestui sector.

Ambrozia e subiect tabu la Agricultură și Mediu

De asemenea, hotărârea din 27 ianuarie 2021, stipulează că „Pentru identificarea buruienii ambrozia și pentru stabilirea metodelor pentru prevenirea, combaterea și distrugerea acesteia, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătății și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor creează pe site-ul propriu o pagină specială de prezentare a buruienii ambrozia”.

Deocamdată, pe site-urile celor două ministere conduse de liberalul Adrian Oros și udemeristul Barna Tanczos nu există nicio pagină de prezentare despre ambrozie.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole