La 23 aprilie 2005, era încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Un cont încărca atunci clipul ”Me at the zoo”, de doar 18 secunde, cel care avea să rămână în istore drept primul videoclip al platformei.

YouTube are peste un miliard de utilizatori, aproape o treime dintre oamenii cu acces la internet. În fiecare zi, sunt vizionate sute de milioane de ore pe YouTube și sunt generate miliarde de vizionări.

Mulți au presupus că tot ceea ce există peYouTube poate fi copiat fără restricții și acordă atenție mențiunilor legate de drepturile de autor, ajungând să facă acest lucru abia când primesc o penalizare, le este eliminat clipul sau este pornită o acțiune legală împotriva lor.

Deși YouTube deține o licență pentru a publica videoclipul, proprietarul conținutului este utilizatorul, motiv pentru care ar trebui să contactați direct utilizatorii atunci când găsiți videoclipuri pe care doriți să le utilizați și să menționați sursa afișând numele de utilizator sau numele real al persoanei, dacă ați aflat acest nume.

Excepție face preluarea prim embed, atunci când acest lucru este disponibil.