Cum a contribuit pandemia la explozia numărului de copii obezi

Publicat: 03 mai 2024, 17:37, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Cum a contribuit pandemia la explozia numărului de copii obezi
obezitate copii ecrane OMS

Pandemia de coronavirus a provocat indirect o creștere bruscă a numărului de copii suferinzi de obezitate, a transmis recent Organizația Mondială a Sănătății. 

Măsurile de prevenție a Covid-19 i-au obligat pe oameni să se izoleze în case. Pentru aproximativ o treime dintre copii, acest lucru a fost însoțit de o creștere a timpului cât au stat în fața ecranelor, în timp ce 28% dintre ei au făcut mai puține exerciții în timpul săptămânii.

Concluziile Organizației Mondiale a Sănătății se bazează pe datele referitoare la peste 50.000 de copii din 17 țări europene

Informații și din România

Mai mulți părinți din Italia, Portugalia, Turcia și România, de exemplu,  au completat chestionare înainte și în timpul pandemiei privind stilul de viață al copiilor lor cu vârste cuprinse între șapte și nouă ani.

Datele colectate de la părinți au permis specialiștilor Organizației Mondiale a Sănătății să examineze retrospectiv schimbările care au interenit în timpul crizei de sănătate în cazul copiilor și adolescenților.

Studiul confirmă suspiciunile conform cărora statul în casă are consecințe grave asupra copiilor. Procentul copiilor cu greutate normală, conform declarațiilor părinților, a scăzut de la 82% la 73%. În același timp, procentul copiilor  supraponderali s-a dublat în țările studiate, crescând de la 8% la 16%.

De altfel, și studiile anterioare au demonstrat că mulți copii și adolescenți au avut probleme în timpul pandemiei. Astfel, unul din cinci copii s-a simțit trist, izolat, specialiștii indicând chiar risc de depresie, pe lângă depășirea greutății normale, cu consecințe pe termen lung.

Potrivit unui recent raport al Organizației Mondiale a Sănătății, numărul copiilor și adolescenților a crescut de 4 ori în ultimii 30 de ani.  Organizația Mondiale a Sănătăți subliniază că, în Europa datele sunt îngrijorătoare:  un copil din trei de vârstă școlară, un adolestent din patru  și aproape 60% din populația adultă sunt supraponderali sau obezi. Iar impactul pe care supraponderea sau obezitatea îl au asupra sănătății a fost mult mai prezent în ultima perioadă.