Cum a devenit filmul ucrainean, vedetă la Festivalul Filmului European de la București și Timișoara

Festivalul Filmului European (26.FFE) s-a deschis joi și are o componentă „foarte importantă” de filme ucrainene, a anunţat preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, care a precizat că aceasta este o „obligaţie morală” a organizatorilor evenimentului.

Chiar de la deschidere vom avea un film ucrainean, un regizor foarte important. (…) Festivalul Filmului European este şi o foarte bună oportunitate să transmitem acest mesaj de unitate şi solidaritate la nivel european şi le mulţumesc tuturor partenerilor că au fost alături de noi şi au susţinut acest focus special pentru Ucraina. (…) Dacă anul acesta am dat ediţiei 26 o temă-cadru, tratând problema aceasta a războiului, a păcii, a libertăţii, cred că eram obligaţi, cumva, moral să facem lucrul acesta”, a explicat Jicman la conferinţa de presă dedicată evenimentului.

26.FFE se va desfăşura în perioada 5 – 11 mai și va transmite un mesaj de solidaritate „foarte puternic”, bazat pe valorile în care Uniunea Europeană crede.

„Punem un accent pe solidaritate, pe mesajul împotriva războiului, sperând că acest conflict absolut de neexplicat şi de neiertat se va încheia cât mai curând şi că vom putea reintra într-o normalitate şi că prin mesajul pe care proiectele şi evenimentele culturale le pot transmite ne aducem o contribuţie în această direcţie”, a mai arătat Liviu Jicman.

Cineast-simbol al rezistenţei naţionale ucrainene

26.FFE se va desfăşura în Bucureşti şi Timişoara, reunind 31 de lungmetraje, dintre care 21 vor fi proiectate în premieră naţională.

La Bucureşti, filmele vor fi proiectate la Cinematograful Elvire Popesco şi la Cinemateca Eforie. Ediţia din Timişoara va fi marcată prin organizarea unui eveniment de gală pe 10 mai, la Cinema Victoria, proaspăt reabilitat, unde va avea loc proiecţia filmului „Numbers” al regizorului Oleg Sentsov.

În deschiderea evenimentului, joi, la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, a fost proiectat filmul ‘Nosorih/Rhino’, cel mai recent film al lui Oleg Sentsov, cineast-simbol al rezistenţei naţionale ucrainene şi apărător înarmat al Kievului asediat. Filmul a fost selecţionat anul trecut în secţiunea Orizzonti la Festivalul de film de la Veneţia şi de atunci a fost prezent în multe festivaluri din întreaga lume.

Unul dintre lucrurile cu care ne mândrim anul acesta este că am reuşit să punem pe picioare această secţiune dedicată cinematografului ucrainean nou şi foarte nou, iar locul special pe care îl ocupă ea în cadrul festivalului rezultă şi din modul în care am programat aceste filme, în sensul în care închiderea şi deschiderea sunt rezervate unor filme semnate de Oleg Sentsov”, a spus Olaru.

El a arătat că importanţa filmelor ucrainene prezente în cadrul 26.FFE rezidă în faptul că prin ele se descoperă „o Ucraină care nu mai există”. „Să sperăm că lucrurile se vor întoarce, la un moment dat, sperăm cât mai curând, la normal”, a spus criticul.

Dincolo de secţiunea dedicată Ucrainei, 26.FFE propune „filme noi şi foarte noi” care au trecut prin festivaluri de prestigiu precum Cannes, Berlin, Veneţia, Locarno, Rotterdam sau Karlovy Vary. Nu lipsesc nici filmele-eveniment, care poartă semnăturile unor personalități ale cinematografiei, precum Paolo Taviani, Christoffer Boe sau fraţii D’Innocenzo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...