Cum a fost despăgubit un bărbat a cărui maşină parcată a fost avariată de un copac rupt

Publicat: 08 iul. 2025, 13:32, de Ionut Jifcu, în ACTUALITATE , ? cititori
Cum a fost despăgubit un bărbat a cărui maşină parcată a fost avariată de un copac rupt
sursa foto: Depositphotos

Un incident petrecut în urmă cu mai bine de doi ani încă produce efecte juridice și financiare. În urma unei decizii a Judecătoriei, Primăria Iaşi trebuie să plătească daune unui ieșean al cărui autoturism a fost avariat de un copac rupt în urma unei ninsori abundente, produse în aprilie 2023. Deși municipalitatea a încercat să arunce responsabilitatea în curtea SC Servicii Publice SA (SPI), judecătorii au considerat că vinovată este Primăria, întrucât arborele aparținea domeniului public.

Maşină avariată de un copac rupt

În dimineața zilei de 5 aprilie 2023, Petrică A. a constatat că mașina sa, parcată cu o seară înainte pe strada Conductelor, fusese serios avariată de un copac prăbușit, relatează Ziarul de Iaşi. Capota era îndoită, bara față ruptă, farul spart, iar aripa dreapta față distrusă. Din acel moment, a început un proces birocratic și, în cele din urmă, juridic.

În primă fază, Petrică A. a depus o sesizare la Primărie, însoțită de un deviz de reparații și de probe foto obținute de la un vecin care surprinsese intervenția pompierilor. Răspunsul instituției a fost negativ, invocând lipsa unei legături directe între avarie și o culpă a autorităților. Municipalitatea a susținut că evenimentul a fost cauzat de forță majoră, printr-un fenomen meteo imprevizibil, și că responsabilitatea întreținerii arborilor revenea SPI.

În instanță, Petrică A. a adus dovezi că arborele nu era într-o stare bună și că Primăria știa despre pericol. A prezentat două solicitări făcute de municipalitate către SPI, din august 2022, în care cerea toaletarea și, eventual, tăierea unor copaci periculoși din zona respectivă. În plus, a combătut ideea de forță majoră, explicând că fusese emis un cod galben de vreme rea, ceea ce exclude imprevizibilitatea.

Municipalitatea a susținut că nu poate tăia toți copacii din oraș pentru a evita astfel de situații și că, oricum, responsabilitatea întreținerii spațiilor verzi fusese delegată către SPI. Aceasta, la rândul său, a declarat că nu poate interveni asupra copacilor decât la cererea expresă a Primăriei, iar în cazul în speță nu ar fi primit nicio solicitare clară privind arborele care a produs paguba.

Decizia judecătorilor

Judecătorii au constatat că arborele aparținea domeniului public, iar administrarea acestuia era obligația Primăriei. Contractul de delegare nu transfera și răspunderea juridică. Pentru că municipalitatea emisese deja două comenzi către SPI, era clar că știa despre copacii cu probleme. Astfel, instanța a stabilit că Primăria este responsabilă pentru prejudiciul produs și trebuie să îi plătească lui Petrică A. suma de 4.449 lei.

Totuși, Primăria are posibilitatea legală de a solicita recuperarea sumei de la SPI, întrucât aceasta nu a executat lucrările solicitate. Sentința nu este definitivă, SPI a formulat apel, iar dosarul urmează să fie judecat de Tribunal.