Cum a pierdut Spania peste 277.000 de români, în doar un deceniu

Comunitatea românească din Spania a emigrat treptat, începând cu 2012, înapoi în România sau în țări cu o situație economică mai bună, cum sunt Germania, Marea Britanie, Italia sau chiar Ungaria.

Aceasta susține publicația spaniolă el Periodico de Espana, care mai notează că Regatul a pierdut 277.560 de români în doar 10 ani. În 2012, românii deveneau cea mai numeroasă comunitate de cetățeni străini din Spania. În acel an, potrivit datelor oficiale, pe teritoriul Regatului trăiau 833.764 de români, însă în mod sigur numărul real depășea milionul, având în vedere că sute de mii nu erau înregistrați și lucrau la negru, susține publicația el Periodico de Espana.

Cu toate acestea, începând cu acel an, comunitatea românească a început să scadă gradual din punct de vedere numeric. Datele Institutului spaniol de statistică arată că în Spania mai sunt doar 556.204 români, deci cu 277.560 mai puțini decât acum un deceniu. „Noi trăim aici, dar suntem mereu cu un picior în România”, a explicat Ica Tomi, președinta asociației hispano-române Salva. „De mă întrebi dacă vreau să mă întorc, eu îți voi spune mereu, <da, întotdeauna>; sunt aici de 20 de ani, dar am ideea asta, deși la fel de bine aș putea să trăiesc aici toată viața, cine știe”, a adăugat românca, potrivit aceleași surse. Ea a mai adăuigat că fenomenul emigrației nu este atât de masiv pe cât s-ar putea crede și a cărei asociație ajută familiile vulnerabile, în special pe cele de etnie rromă.

Conform B1 TV, subiectul a fost abordat în discuția pe care au purtat-o, luni, la Guvern, reprezentanții autorităților locale și premierul Nicolae Ciucă. 

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole