Cum a ratat Putin reînființarea URSS la aniversarea a 100 de ani

În ultimele zece luni, s-a discutat de multe ori despre „narativul”, adică obiectivul care l-a determinat pe Putin să declanșeze războiul din Ucraina, refacerea triumfală, cu un exces de spectacol propagandistic, a Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste, URSS, înființată pe 30 decembrie 1922.

Pentru Putin, URSS-ul este „Rusia Mare”. Vladimir Putin și-a afirmat de mai multe ori intenția de a reînființa URSS-ul. În discursurile sale s-a referit obsedant la dezastrul desființării URSS și a spus de nenumărate ori că destramărea URSS a reprezentat „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului trecut”.

În luna iunie, cu prilejul summitului economic de la Sankt Petersburg, Putin le-a spus participanților la summit că din punctul său de vedere, tot teritoriul statelor ce făceau parte cândva din componența URSS este, de fapt, teritoriu al Rusiei: „Ce este Uniunea Sovietică? Aceasta este, de fapt, Rusia istorică”, a afirmat liderul de la Kremlin.

Primul obiectiv ratat: cucerirea Ucrainei și refacerea „Uniunii”  Rusia – Belarus – Ucraina, înainte de 9 mai 2022

În lunile martie și aprilie, majoritatea analiștilor se refereau la un prim „narativ” care se profila în intențiile lui Putin, acela de a cuceri Ucraina până pe 9 mai 1922, când Kremlinul aniversa triumful URSS în „Marele Război pentru Apărarea Patriei”.

Data de 9 mai nu are nicio legătură cu istoria adevărată. Ora încetării luptelor din al Doilea Război Mondial a fost ora 23.01, ora Berlinului, în seara zilei de 8 mai 1945, însă la Moscova era ora 1.01 a zilei de 9 mai. De aceea, în URSS se sărbătorește victoria din al Doilea Război Mondial pe 9 mai, în loc de 8 mai.

Cu siguranță că Putin și-a dorit cucerirea Ucrainei înainte de 9 mai și înființarea acelui URSS mai mic, Rusia – Belarus – Ucraina, pentru că și din punct de vedere propagandistic ar fi fost prilejul perfect pentru a revendica moștenirea și gloria URSS și pentru a proiecta forța noii Rusii printr-o paradă militară triumfală care să amintească de forța URSS în perioada Războiului Rece, când Europa de Est era sub controlul Kremlinului.

Putin a ratat refacerea parțială a Uniunii Sovietice la aniversarea de 100 ani

De fapt, probabil că pentru liderul de la Kremlin o dată mult mai importantă pentru refacerea parțială a Uniunii Sovietice ar fi aniversarea a 100 de ani de la înființarea URSS, adică data de 30 decembrie 2022. Cu siguranță că Vladimir Putin și-ar fi dorit ca pe 30 decembrie 2022, în ziua „centenarului” URSS, să organizeze un mare show propagandistic, cu băi de mulțime în care să evoce istoria glorioasei Uniuni Sovietice ca punct de plecare spre un nou început.

URSS a fost înființată oficial pe 30 decembrie 1922. Pe 29 decembrie 1922, a fost semnat „Tratatul pentru înființarea Uniunii Sovietice” de către Republica Sovietică Socialistă Rusă, Republica Sovietică Socialistă Transcauzcaziană, Republica Sovietică Socialistă Ucraineană și Repubica Sovietică Socialistă Belarusă.

Se pare că a existat și atunci un spectacol propagandistic. Reprezentanții guvernelor sovietice din Rusia, Ucraina, Belarus și Republica Transcaucaziană au urcat pe scena Teatrului „Bolșoi” din Moscova pentru a proclama formarea Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste

A doua zi, pe 30 decembrie 1922, primul Congres al Sovietelor URSS-ului a confirmat formarea Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste.

Festivitate ciudată. Putin le-a dăruit inele de aur șefilor unor state care au făcut parte din URSS

E clar că, după cum merg lucrurile în războiul din Ucraina, Kremlinul a ratat prilejul organizării unei aniversări a centenarului URSS cu întreg arsenalul propagandistic.

S-a întâmplat totuși ceva care a părut să reamintească de unificarea fostelor Republici Sovietice Socialiste sub drapelul roșu, „stindardul” URSS. Marți, 27 decembrie, Kremlinul a înmânat nouă inele de aur cu inscripţia „La mulţi ani 2023” şi emblema CSI.

Au primit câte un inel de aur Vladimir Putin și opt şefi de state care au făcut parte din URSS, respectiv Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan.

A fost un eveniment ciudat, amplu comentat pe rețelele de socializare. Cadourile făcute de Putin amintesc de cele nouă inele ale puterii din romanul „Stăpânul inelelor” scris de J. R. R. Tolkien. Aici, personajul malefic Sauron foloseşte nouă inele pentru a corupe şi controla „oamenii muritori”. Pe rețelele de socializare au apărut numeroase meme-uri în care cadourile lui Putin sunt  comparate cu scene din „Stăpânul Inelelor”.

Stalin și înființarea URSS

URSS a fost înființată de Stalin, care a preluat controlul la Kremlin, după ce Lenin a suferit două accidente vasculare. Înființată oficial la 30 decembrie 1922, URSS a fost urmarea revoluției bolșevice din octombrie 1917. De fapt, formarea URSS a fost punctul culminant al „Marii Revoluții Socialiste din Octombrie”, care l-a îndepărtat pe țarul Nicolae al II-lea, aducând la conducere, cel puțin teoretic, dictatura proletariatului.

„Tătucul” care a înființat URSS a fost Iosif Visarionovici Stalin, care în 1922 a exploatat momentul de slăbiciune al lui Lenin pentru a-și numi apropiații în funcțiile cheie și în cele din urmă preluând controlul puterii la Kremlin, dar și asupra guvernelor din celelalte țări din ceea ce era numit atunci „lagărul socialist”.

Având o sănătate precară încă din 1921, Lenin a suferit un accident vascular cerebral în mai 1922 și un al doilea în decembrie 1922. În acea lună, Stalin a preluat personal controlul asupra îngrijirii lui Lenin și asupra celor care aveau acces la el.

În ultimele săptămâni ale anului 1922 și în primele zile ale noului an, Lenin a dictat un testament final în care și-a îndemnat camarazii să „se gândească la o modalitate de a-l înlătura pe Stalin” de la putere.

Cererea de înlăturare a lui Stalin a fost singura propunere concretă din întregul testament al lui Lenin. „Această împrejurare poate părea a fi un detaliu neglijabil… dar este un detaliu putea avea o importanță decisivă”, a scris el.

URSS a fost înființată de un ”sociopat

Declarația privind formarea URSS, prima secțiune a Constituției din 1924, proclama dictatura proletariatului, pe care cel puțin formal era bazată Uniunea Sovietică. Dar în pofida faptului că teoretic statul bolșevic proclama dictatura proletariatului, Stalin a fost unul dinte cei mai mari omorâtori de comuniști pentru a distruge orice posibilă opoziție la controlul său asupra puterii.

„Stalin a fost un sociopat”, l-a caracterizat pe Stalin Stephen Kotkin, istoric la Universitatea Princeton și biograful lui Stalin.

URSS a fost desființat ca urmare a reformelor lui Mihail Gorbaciov. La acel moment URSS era compusă din 15 Republici Sovietice Socialiste: Armenia, Azerbaidjan, Bielorusia, Estonia, Georgia, Kazahstan, Kârghâstan, Letonia, Lituania, R. Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina, şi Uzbekistan.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Gică Popescu îi cere premierului bani pentru sport

Gică Popescu, renumitul fotbalist și actual președinte al Farului, își direcționează eforturile către o schimbare legislativă majoră. Acesta vizează adaptarea legii astfel încât toate cluburile...
Singurele documente care îți vor trebui pentru a putea călători în ”Air Schengen”, începând cu 31 martie

De ce documente vei avea nevoie pentru a putea călători în...

Începând din noaptea de duminică spre luni, România va intra în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și cele maritime. Românii care vor călători cu...