Cum a schimbat pandemia preferințele cumpărătorilor de locuințe. Numărul caselor în construcție în București s-a dublat în 2021

Publicat: 09 mart. 2021, 08:00, de Răzvan Zamfir, în News , ? cititori
Cum a schimbat pandemia preferințele cumpărătorilor de locuințe. Numărul caselor în construcție în București s-a dublat în 2021

Pandemia a modificat preferințele la achiziția de locuințe, acestea înclinând către case sau apartamente spațioase. Peste 800 de case și vile, din proiecte rezidențiale, ar putea să fie predate în acest an în București și împrejurimi, potrivit consultanților SVN Romania. Se caută case la curte sau apartamente cu balcoane sau terase spațioase după experiența ultimului lockdown. Atingerea acestui volum va duce la dublarea numărului de case și vile care se vor finaliza comparativ cu 2020.

De altfel, nu doar casele, ci și apartamentele mari, cu minimum 3 camere au câștigat teren în preferințele clienților, detronând garsonierele sau apartamentele cu 2 camere.

Cu toate acestea, ponderea deținută de case și vile în totalul unităților rezidențiale care se livrează în București și împrejurimi este una redusă, de sub 5%. Asta dacă luăm în calcul faptul că anul trecut s-au livrat peste 17.000 de locuințe în regiunea București – Ilfov, conform estimărilor SVN. În 2019, ultimul an cu date statistice disponibile, au fost finalizate aproximativ 14.850 de noi locuințe în regiune.

Cererea de case, în creștere

„Cererea pentru case a crescut în ultimul an, în contextul pandemiei de COVID-19. Se caută suprafețe mai mari, se caută locuințe cu un spațiu verde inclus, fie că e o curte sau o locuință la parterul unui bloc. Segmentul middle market a continuat să se dezvolte în ultimii ani, triplându-și practic ponderea. Unii dezvoltatori s-au adaptat rapid, având și spațiu de manevră. Cosmopolis, de exemplu, va crește în acest an numărul de vile finalizate cu aproape 50%, de la 180 la 250 de unități. Sunt și proiecte noi de case care se află în dezvoltare. Liziera de Lac, amplasat în zona de est a Capitalei, un proiect conceput să includă doar case și vile și va fi un proiect de dimensiuni uriașe. Cumva similar cu Cosmopolis. Colina Lac, amplasat în zona Săftica, este un alt exemplu”, a declarat Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

Deși mulți clienți sau potențiali clienți și-ar dori case pe pământ, pentru majoritatea prețurile acestora sunt prohibitive. Astfel, potrivit portalului anunțul.com, prețurile caselor erau, în București și împrejurimi, în medie, peste 260.000 de euro. În schimb, apartamentele cu patru camere și peste costau, tot în medie, puțin peste 142.000 de euro. De asemenea, e foarte greu să construiești case în zonele centrale sau semicentrale, din cauza prețurilor ridicate ale terenurilor, așa că acestea se construiesc în general la periferie, iar traficul devenit sufocant către oraș, poate pune probleme.