Cum apără Daea fermierii români de cerealele ieftine din Ucraina: „Explicațiile sunt mai ample, dați-mi voie să nu vin cu ele!”

Publicat: 13 iul. 2022, 19:17, de Cezar Amariei, în ESENȚIAL , ? cititori
Cum apără Daea fermierii români de cerealele ieftine din Ucraina: „Explicațiile sunt mai ample, dați-mi voie să nu vin cu ele!”
Petre Daea_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Fermierii care vor scăpa de secetă riscă să dea peste o problemă nouă, care să le diminueze sau chiar anuleze profitul: concurența neloială. Timp ce un an, cerealele din Ucraina intră în spațiul Uniunii Europene fără taxe și, cum costurile de producție au fost mult mai mici, și prețul lor ar putea fi sub cel al produselor autohtone.

În acest context, Puterea.ro l-a întrebat pe Petre Daea, noul ministru al Agriculturii, ce măsuri de protecție va adopta pentru a proteja producătorii români. După ce a încercat să evite un răspuns, Daea a transmis, în stilul caracteristic, că știe, dar nu spune.

Puterea.ro: „În condițiile în care mărfurile din Ucraina sunt scutite de taxe, odată introduse în Uniunea Europeană, inclusiv cerealele sunt scutite de taxe, fermierii români se plâng de concurență neloială. Ce măsuri de sprijin intenționați să luați sau ați luat deja, astfel încât fermierii români să nu fie, în vreun fel, păgubiți?”

Petre Daea: „Eu n-am luat…, eu nu mă angajez așa… voi face… Fac! Să văd ce pot face. Pentru că astăzi, știți foarte bine, lângă noi zăngănesc armele. Aici nu este simplu, zăngănitul armelor a dat o altă turnură vieții noastre și nu numai a noastre, de aici… De aceea, cu atenție, cu răbdare, cu implicare, cu seriozitate, cu măsuri sinergice, putem să ieșim din momentele acestea grele. Eu îi asigur pe fermieri că voi fi alături de ei, acolo, în câmp”.

Puterea: „V-ați propus măcar un orizont de timp, să încercați să găsiți niște măsuri de sprijin pentru fermierii români?”

Petre Daea: (nu răspunde, liniște prelungă)

Puterea: „Ideea este că vor fi două categorii de fermieri: o dată, cei care nu fac producție din cauza secetei, apoi cei care fac producție degeaba pentru că, din cauza cerealelor mult mai ieftine din Ucraina, se vor trezi în pierdere”.

Petre Daea: „Aici explicațiile sunt mai ample. Dați-mi voie să nu vin cu ele, ci cu măsurile pe care le pot lua!”

Zero taxe

Consiliul Uniunii Europene, care reprezintă cele 27 de state membre, a aprobat la sfârșitul lunii mai eliminarea, timp de un an, a taxelor de import pentru toate produsele importate din Ucraina, în ideea de a susţine economia acestei ţări atacată de Rusia, informează Agerpres, citând AFP.

Această măsură, care a fost propusă de Comisia Europeană în data de 27 aprilie, a fost aprobată deja de Parlamentul European la data de 19 mai.

Decizia se va aplica pentru o perioadă de un an şi va suspenda, în special, toate tarifele prevăzute în Acordul de asociere dintre UE şi Ucraina de instituire a unei zone de liber schimb aprofundate şi cuprinzătoare (DCFTA) care nu fuseseră încă liberalizate.

Suspendarea vizează, în special, produsele industriale care fac obiectul eliminării treptate a taxelor vamale până la sfârşitul anului 2022, fructele şi legumele care fac obiectul sistemului preţului de intrare, precum şi produsele agricole şi produse agricole prelucrate care fac obiectul contingentelor tarifare. De asemenea, se va suspenda perceperea taxelor antidumping la importurile originare din Ucraina precum şi aplicarea regimului comun aplicabil importurilor în ceea ce priveşte importurile originare din Ucraina.

Potrivit Comisiei Europene, valoarea schimburilor comerciale bilaterale între UE şi Ucraina s-a ridicat anul trecut la 52 de miliarde de euro, o cifră care s-a dublat începând din 2016.

Însă, începând din data de 24 februarie, când a fost declanşată invazia rusească, producţia agricolă şi industrială a Ucrainei a fost serios afectată, la fel ca şi relaţiile comerciale ale Ucrainei cu restul lumii, în condiţiile în care porturile ucrainene sunt blocate de forţele navale ruseşti.