Cum ar putea fi reformate pensiile magistraţilor. Ministrul Justiţiei vine cu lămuriri
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/Pacienti-batuti-umiliti-si-agresati.-Patru-angajati-ai-Spitalului-de-Psihiatrie-din-Stei-trimisi-in-judecata-pentru-rele-tratamente.jpg)
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, susține că pensiile magistraților trebuie reformate printr-o lege de salarizare simplă, clară și echitabilă, care să respecte deciziile Curții Constituționale și să evite depopularea sistemului judiciar.
Pensiile magistraţilor, reformate
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, susține că este nevoie de o reformă clară și coerentă în privința pensiilor de serviciu ale magistraților, care să respecte atât deciziile Curții Constituționale, cât și principiile de echitate socială. Într-o intervenție la Digi24, oficialul a declarat că soluția este o lege de salarizare simplă, fără multiple componente care complică sistemul.
„Potrivit CCR, între pensia de serviciu și ultimul venit net trebuie să existe un raport cât mai apropiat. Din punctul meu de vedere, este nevoie de o lege de salarizare simplă, clară, pentru mediul judiciar, fără prea multe componente”, a spus ministrul, la Digi 24.
Acesta a explicat că actualul dezechilibru a fost generat și de neaplicarea Legii din 2017 privind pensiile și salariile, precum și de diverse hotărâri judecătorești care au permis interpretări favorabile pentru anumite categorii profesionale.
Marinescu a precizat că guvernul are în programul de guvernare alinierea vârstei de pensionare a magistraților la vârsta standard, dar că această schimbare trebuie făcută cu grijă, pentru a nu destabiliza sistemul.
„Trebuie găsită o formulă care să nu conducă la depopularea sistemului judiciar. În momentul de față, la instanțele superioare, un număr foarte mare de judecători, iar la Parchet, un număr mare de procurori, îndeplinesc condițiile de pensionare și pot să plece oricând”, a avertizat oficialul.
„Nu putem acum să demonizăm o putere din stat“
În plus, Marinescu a subliniat că este esențial ca dialogul între puterile statului să fie unul echilibrat și constructiv, fără a transforma magistrații într-o țintă publică.
„Puterea judecătorească este una dintre cele trei mari puteri în stat. Nu putem acum să demonizăm o putere din stat, pe magistrați, și să-i transformăm într-o țintă publică, ignorând faptul că este nevoie de dialog, cu echilibru, înțelepciune, raționalitate și respectare a legii, dar, în același timp, și cu fermitate”, a mai spus ministrul.
El a punctat că soluția corectării sistemului nu poate veni decât printr-un cadru legislativ stabil și predictibil, în care să nu mai existe interpretări sau intervenții arbitrare.
„Cum corectăm? Din punctul meu de vedere, cu o lege de salarizare simplă, clară, pentru mediul judiciar. Fără atâtea componente, care se stabilesc prin hotărâri judecătorești, prin sporuri, etc. Asta trebuie să facem, asta intenționăm să facem”, a încheiat Radu Marinescu.