Cum ar putea să aducă sănătatea o creștere de 26 mld. dolari la PIB, până în 2040

O sănătate mai bună a populației ar putea aduce României un avans economic de aproximativ 26 miliarde de dolari la PIB, până în 2040, ceea ce înseamnă o creștere totală de 9%, cu un ritm anual de 0,4%. Dacă s-ar investi masiv în domeniul sanitar, presiunea pe care problemele de sănătate o pun pe sistemul medical românesc ar putea să scadă cu până la 36% în următorii 20 de ani, conform unui studiu.

Aproape jumătate dintre beneficiile economice ar putea rezulta dintr-o mai mare implicare pe piața muncii, o treime din scăderea problemelor de sănătate, în timp ce restul ar putea rezulta din creșterea productivității muncii și scăderea numărului de decese premature, se arată într-un raport al McKinsey Global Institute.

În România, populația are tendința de a îmbătrâni și de a scădea, având vârsta medie de 43 de ani, ceea ce înseamnă mai mult cu zece ani față de anul 2000. Rata natalității a scăzut, cea a deceselor a luat amploare, poziționând România ca una dintre țările cu cea mai mare medie a mortalității din Europa Centrală și de Est. Circa 57% dintre decese sunt provocate de boli cardio-vasculare, acestea fiind principala cauză a  mortalității românilor.

Un risc suplimentar pentru economia țării este faptul că aproximativ 63% dintre cei care au probleme din cauza sănătății precare (incluzând morbiditatea și mortalitatea) sunt persoane din categoria populației active.

Presiune mare pe sistemul medical

Presiunea reprezentată de boli asupra sistemului medical din România ar putea fi redusă cu 36% în următorii 20 de ani prin utilizarea la scară mai largă a unor metode deja cunoscute, cum ar fi administrarea de vaccinuri, adoptarea unor obiceiuri mai sănătoase, extinderea accesului la asistență medicală primară și îmbunătățirea accesului la medicamentele prescrise. În cazul bolilor cardiovasculare, această presiune ar putea să scadă și mai mult – cu 39%, cu o strategie națională de sănătate detaliată și ușor de accesat.

“Transformarea domeniului sănătății la nivel național este o provocare, așa cum au demonstrat încercările de reformă din trecut, dar măsurile luate în criza COVID-19 au arătat că o schimbare rapidă este posibilă atunci când este necesară. Dacă ar crea o strategie națională de sănătate axată pe prevenție mai degrabă decât pe tratament, România ar putea construi bazându-se pe aceste schimbări și ar putea să transforme sănătatea într-o prioritate pentru toți – indivizi, companii și guverne”, a declarat Alexandru Filip, Managing Partner al biroului McKinsey&Company din România.

Concentrarea pe metode care s-au dovedit de succes în domeniul sănătății ar putea aduce un beneficiu suplimentar de 1,70 dolari pentru fiecare dolar investit în economia românească, se mai arată în raport.

 „Ideea că sănătatea poate fi o investiție pentru randamentul economic, mai mult decât un simplu cost, a fost în mare parte absentă din discuțiile politice ale ultimilor ani. Confruntarea cu pandemia ne oferă o ocazie unică de a recunoaște acest fapt și de a lua măsurile necesare pentru a promova atât sănătatea, cât și prosperitatea la scară largă. România nu își poate permite să rateze această ocazie”, a mai precizat Alexandru Filip.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...