„Cum ați redenumi variola maimuței?”. OMS cere ajutorul publicului

Variola maimuței, boala care a devenit o urgență sanitară în mai multe țări europene și în SUA în ultima perioadă, va fi redenumită de Organizația Mondială a Sănătății cu ajutorul ideilor propuse de public.

OMS a precizat, însă, că numele ales nu va fi unul ridicol, în condițiile în care, până acum, au primit inclusiv propuneri precum Poxy McPoxface sau TRUMP-22, relatează Reuters.

În mod obișnuit, numele bolilor sunt alese în spatele ușilor închise de comitete de specialiști, însă de această dată, OMS a decis să deschidă procedura publicului. După un început greoi, zeci de propuneri au ajuns la Organizație de la mai multe feluri de contributori – cercetători, medici și un activist pentru drepturile LGBT. Propunerile includ variante tehnice, precum OPOXID-22, făcută de medicul Jeremy Fuast de la Harvard Medical School, farse precum Poxy McPoxface sau TRUMP-22.

TRUMP-22, pare să facă referire la fostul președinte al Statelor Unite, însă autorul său spune că numele este un acronim pentru „Eczemă Toxică de Proveniență Necunoscută și Misterioasă din 2022” (n. r. – Toxic Rash of Unrecognized Mysterious Provenance of 2022).

Numele este înșelător!

Presiunile pentru redenumirea bolii au crescut, mai ales după ce criticii au atras atenția că numele este înșelător, pentru că nu maimuțele sunt animalul de origine al virusului.

Un grup de cercetători a redactat, în iunie, un articol de poziție în care au cerut un nou nume care să fie „neutru, nediscriminatoriu și care să nu stigmatizeze”, în mijlocul unor temeri că numele bolii poate fi folosit ca insultă rasistă. Până în acest an, variola maimuței s-a răspândit, în principal, prin țări din centrul și vestul Africii.

Este foarte important să găsim un nou nume pentru variola maimuței pentru că aceasta este cea mai bună practică pentru a nu aduce ofensă niciunui grup etnic, regiune, țară sau animal”, a spus purtătoarea de cuvânt a OMS, Fadela Chaib, marți.

Îngrijorările OMS-ului

La OMS suntem foarte îngrijorați de această problemă și încercăm să găsim un nume care să nu producă stigmat”, a adăugat ea. Una dintre propunerile populare este „Mpox”, transmisă de Samuel Miriello, director la o organizație pentru sănătatea bărbaților, REZO.

Atunci când elimini din ilustrația cu maimuțe, oamenii încep să înțeleagă mai repede că este vorba de o urgență care trebuie să fie luată în serios”, a spus el.

OMS a precizat că va decide un nou nume dintre propuneri „pe baza validității lor științifice, acceptabilității lor și ușurinței de pronunțare. Un alt criteriu va fi posibilitatea de a fi folosit și în alte limbi”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...